granulocyttkolonistimulerende faktor

Artikkelstart

Granulocyttkolonistimulerende faktor er et stoff som stimulerer utviklingen av en undergruppe av hvite blodceller som kalles granulocytter. Faktoren som oftest kalles G-CSF, hører til en familie av proteiner, såkalte vekstfaktorer, som er nødvendige for normal utvikling av blodceller.

Faktaboks

Uttale
granulocˈyttkolonistimulerende faktor
Også kjent som
G-CSF

Modning av blodceller

Differensiering av forstadier til de modne cellene er avhengig av disse vekstfaktorene samt cytokiner og andre regulerende faktorer. G-CSF lages blant annet av makrofager og bindevevsceller (fibroblaster). Faktoren virker ved at den binder seg til spesifikke reseptorer på forstadieceller som skal utvikles til granulocytter. Binding av G-CSF på celleoverflaten aktiverer et komplekst signalsystem inn i cellen og cellekjernen, og dette stimulerer både modning av forstadiecellene og celledeling.

Dette er en viktig prosess som kroppen setter i gang ved infeksjoner fordi granulocyttene er viktige for å bekjempe bakterier i kroppen. G-CSF kan også gis som et legemiddel hvis egenproduksjonen er for lav og det trengs flere granulocytter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg