beinmargen

Stamceller kan høstes fra benmargen i hoftekammen.
Av /National Institutes of Health .
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Beinmargen er et av kroppens største organer, som ligger i knokkelens indre marghule mellom de tynne beinspilene (trabekler) i beinets svampsubstans (substantia spongiosa). Beinmargen består av stamceller for alle slags blodceller, samt forskjellige modningsstadier av disse.

Faktaboks

Også kjent som
medulla ossium

Omtrent en fjerdedel av cellene utvikler seg til røde blodceller (erytrocytter). De røde blodcellene, samt den rike forekomsten av blodkar, gir beinmargen dens røde utseende.

Hos småbarn er hele beinmargen rød, siden hele rørknokkelen inneholder spongiøs substans, i motsetning til hos voksne og eldre, som bare har spongiosa i leddendene (epifysene) av rørknoklene. Med alderen avtar bloddannelsen i beinmargen, og den blir gradvis erstattet av fett (gul beinmarg) i rørknoklenes midtparti (diafyser). Mengden av rød beinmarg kan likevel tilta igjen dersom produksjonen øker.

Hos voksne finner vi rød beinmarg i de knoklene eller knokkeldelene som beholder sin svampete indre substans hele livet, først og fremst de flate knoklene (brystbein, ribbein, hoftebein), samt i rørknoklenes leddområder. Prøver av beinmargen til undersøkelse tas gjerne fra hoftekammen eller brystbeinet (beinmargspunksjon).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg