Granulocytter er en gruppe hvite blodceller (leukocytter) med mange korn i cytoplasma og dessuten uregelmessig, lappedelt cellekjerne. Det er flere ulike typer granulocytter med navn etter hvordan kornene farges med ulike fargestoffer.

Granulocytter dannes i benmargen. Antall granulocytter i blodet er normalt tre til ni milliarder per liter. Daglig produseres omtrent 100 milliarder, totalt finnes det i kroppen rundt 500 milliarder granulocytter. De fleste finnes ute i kroppsvevet, ikke i blodet.

Granulocytter inneholder små korn, granula, som lar seg farge av enten nøytrale, sure eller basiske fargestoffer. På dette grunnlag skiller man mellom tre typer granulocytter:

Disse granulocytt-typene, som også har ulik struktur, har ulike funksjoner i organismen.

De nøytrofile, som det vanligvis er flest av, hører med til organismens renovasjonsceller og forsvarsceller. De deltar blant annet i uskadeliggjøringen og fjernelsen av inntrengende smittestoffer som for eksempel bakterier.

De eosinofile kan være tallrikt til stede blant annet ved allergier, dette kalles eosinofili.

De fåtallige basofile har korn med svært virksomme stoffer, blant annet histamin, som, når de skilles ut, bidrar i betennelsesprosessen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.