Granulocytter
Granulocytter er hvite blodceller med granula i cytoplasma og lappedelt kjerne. De omfatter de nøytrofile, eosinofile og basofile granulocyttene.
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Eosinofile granulocytter

Granulocytter kjennetegnes av at cellekjernen er lappedelt, altså inneholder flere segmenter, og at cytoplasmaet inneholder mange korn (granula). Her har kornene en rødfarge som er typisk for eosinofile granulocytter. Her kan man se seks eosinofile granulocytter. Rundt omkring ellers i bildet ses mange røde blodceller.

Eosinofile granulocytter
Av /Shutterstock.

Granulocytter er en gruppe hvite blodceller som er en del av det medfødte immunsystemet. Granulocyttene kjennetegnes av at de har mange korn i cytoplasmaet og dessuten en uregelmessig, lappedelt cellekjerne. Det er flere ulike typer granulocytter med navn etter hvordan kornene farges med ulike fargestoffer.

Faktaboks

Uttale
granulocˈytter
Etymologi
av latin granulum, ‘lite korn’, og gresk kytos, ‘celle’

Granulocytter dannes i beinmargen. Antall granulocytter i blodet er normalt fra tre til ni milliarder per liter. Daglig produseres omtrent 100 milliarder, totalt finnes det i kroppen rundt 500 milliarder granulocytter. De fleste finnes ute i kroppsvevet, ikke i blodet.

Inndeling

Granulocytter inneholder små korn (granula) som lar seg farge av enten nøytrale, sure eller basiske fargestoffer. På dette grunnlaget skiller man mellom tre typer granulocytter:

Disse granulocytt-typene, som også har ulik struktur, har ulike funksjoner i kroppen.

Nøytrofile granulocytter

De nøytrofile, som det vanligvis er flest av, hører med til kroppens renovasjonsceller og forsvarsceller. De deltar blant annet i uskadeliggjøringen og fjerningen av inntrengende smittestoffer som for eksempel bakterier.

Eosinofile granulocytter

De eosinofile kan være tallrikt til stede blant annet ved allergier, dette kalles eosinofili.

Basofile granulocytter

De fåtallige basofile har korn med svært virksomme stoffer, blant annet histamin, som når de skilles ut bidrar i betennelsesprosessen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg