G-CSF er en naturlig forekommende vekstfaktor som fremmer produksjonen og modningen av hvite blodceller som lages i granulocytopoiesen. Dette er en type immunceller som er del av det medfødte immunforsvaret, som for eksempel nøytrofile granulocytter. G-CSF gjør også at stamceller fra beinmargen kommer over i blodbanen.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk granulocyte-colony stimulating factor, 'granulocytt-stimulerende faktor'

G-CSF er en forkortelse for granulocyttkolonistimulerende faktor, og hører til en familie av proteiner, såkalte vekstfaktorer, som er nødvendige for normal utvikling av blodceller.

Modning av blodceller

Differensiering av forstadier til de modne cellene er avhengig av disse vekstfaktorene samt cytokiner og andre regulerende faktorer. G-CSF lages blant annet av makrofager og bindevevsceller (fibroblaster). Faktorene virker ved at de binder seg til spesifikke reseptorer på forstadieceller som skal utvikles til granulocytter. Binding av G-CSF på celleoverflaten aktiverer et komplekst signalsystem inn i cellen og cellekjernen, og dette stimulerer både modning av forstadiecellene og celledeling.

Dette er en viktig prosess som kroppen setter i gang ved infeksjoner fordi granulocyttene er viktige for å bekjempe bakterier i kroppen.

G-CSF kan også fremstilles ved hjelp av rekombinant DNA-teknikk og kalles da filgrastim.

Filgrastim

Filgrastim er et legemiddel som brukes i forbindelse med cellegiftbehandling og stamcelletransplantasjon.

Filgrastim stimulerer, i likhet med G-CSF, modning av nøytrofile granulocytter.

Hovedbruken av preparatet er i forbindelse med cellegiftbehandling. I den sammenheng brukes det for å styrke immunforsvaret så pasienten ikke skal få nøytropen feber. Preparatet gjør at perioden med lavt antall granulocytter i blodet etter cellegiftbehandling forkortes. Dette vil gi lavere risiko for infeksjon, og vil også gjøre det mulig å gi både høyere doser cellegift og med kortere intervaller.

Filgrastim i seg selv har ikke vist sikkert effekt på overlevelse, men bruken av preparatet muliggjør mer intens cellegiftbehandling slik at prognosen likevel kan bedres ved enkelte kreftformer.

Administrering

Preparatet gis som sprøyter i underhudsfettet på magen. Sprøytene gis daglig, og startes én til tre dager etter avsluttet cellegiftbehandling. De avsluttes når antall nøytrofile granulocytter i blodet har steget opp mot normale nivåer igjen.

Det fins også en variant som kalles pegfilgrastim. Denne har lengre halveringstid slik at det er nok med én sprøyte etter hver cellegiftkur.

Annen bruk

Filgrastim brukes også rutinemessig når man skal høste stamceller fra blodet. Via den økte produksjonen av nøytrofile granulocytter og deres forstadier, løsner stamcellene fra beinmargen slik at de slipper over i blodet. Ved hjelp av en aferesemaskin kan man da få tak i de såkalte CD 34-positive cellene som brukes ved stamcelletransplantasjon.

Bivirkninger

Filgrastim kan gi bivirkninger som allergiske reaksjoner, lungefortetning på røntgenbilder og forstørret milt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg