Hånden.

Hånden er bygd opp av små knokler som danner leddforbindelser med hverandre. De utgjør en komplisert enhet som muliggjør et utall av forskjellige bevegelser. Illustrasjonen viser skjelettet av høyre hånd sett ovenfra.

Av /KF-arkiv ※.

Grunnledd er leddene mellom mellomhåndsbeina (ossa metacarpi) og fingerbeina (phalanges) – det vil si håndens metacarpophalangealledd eller MCP-ledd, eventuelt mellom mellomfotbeina (ossa metatarsi) og tåbeina (fotens metatarsophalangealledd eller MTP-ledd). De er i prinsippet formet som kuleledd eller eggledd.

Den felles funksjonen til grunnleddene er ekstensjon/fleksjon, samt abduksjon/adduksjon av fingrene og tærne. På tross av formen kan de ikke rotere.

Et unntak fra definisjonen danner tommelfingeren, idet dens rotledd eller carpometacarpalledd (CMC-ledd) mellom grunnfalangen og håndrotens os trapezium, er et sadelledd som dermed får samme bevegelighet og funksjon som fingrenes øvrige grunnledd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg