helsefagarbeider
Helsefagarbeider
Av /NTB.
Lisens: CC BY NC 4.0

Helsefagarbeider er en yrkesutøver som utfører praktisk pleie, omsorg og miljøarbeid for pasienter og brukere av helse- og sosialtjenesten. Yrket erstatter de tidligere yrkene hjelpepleier og omsorgsarbeider.

Utdanning

Utdanningen består av to år teoretisk utdanning i faget i videregående skole og to år praktisk opplæring som lærling i én eller flere godkjente læreinstitusjoner. Praksis omfatter sykehus, sykehjem, institusjoner innen psykiatri, rusomsorg og hjemmetjenesten.

  • Første året: vg1 Helse- og oppvekstfag.
  • Andre året: vg2 Helsearbeiderfag eller Ambulansefag.
  • Deretter jobber man som lærling i to år i en bedrift.

Læretiden avsluttes med en fagprøve.

Det er mulig å videreutdanne seg på en fagskole innen en rekke felt, blant annet barsel- og barnepleie, eldreomsorg, kreftomsorg og lindrende pleie, psykisk helsearbeid, rehabilitering, miljøarbeid innen rus eller rettet mot mennesker med funksjonsnedsettelse, administrasjon og veiledning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev kim pilgaard

Det kan kanskje kan tilføyes at det er mulig å videreutdanne/spesialisere seg på Fagskole feks innen psykiatri.

svarte Halvard Hiis

Hei! Takk for kommentaren. Jeg skal be fagansvarlig se på dette og oppdatere artikkelen. Vennlig hilsen Halvard Hiis, medisinsk redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg