Helsesport er fysisk aktivitet for mennesker med funksjonshemning av en eller annen sort. Opprinnelig brukt om fysisk aktivitet for bevegelseshemmede, men begrepet benyttes nå om fysisk aktivitet for alle funksjonshemmede. Målsettingen for helsesporten er at mennesker skal kunne ha nytte og glede av fysisk aktivitet uansett funksjonsnivå. Det er dokumentert at fysisk aktivitet har en positiv effekt på utvikling og vedlikehold av organer hos alle mennesker. For funksjonshemmede er spesielt følgende momenter trukket frem:

Å vise at det er mulig å drive idrett på mosjons- eller konkurranseplan til tross for funksjonshemningen. Her har Norge markert seg sterkt internasjonalt blant annet med aktiviteter knyttet til helsesportssenteret på Beitostølen. Det finnes to helsesportssentre i Norge, Beitostølen og Valnesfjord Helsesportssenter.

Å finne en aktivitet som samtidig kan ha en positiv innflytelse på den spesielle funksjonshemningen også i behandlingsøyemed.

Å påvise den positive sosiale effekten av blant annet å bryte sosial isolasjon som funksjonshemmede ofte lider under. Om det skal være mulig for alle å være fysisk aktive, er det en forutsetning at man legger forholdene til rette for det. Helsesport er et begrep som ofte forbindes med helsesportslag. I Norge har det vært tradisjon for aktivitet, særlig for personer med psykisk utviklingshemming og eldre gjennom helsesportslag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Line Bergli

Hei!På tide å oppgradere det som har skjedd etter nedleggelse av NFI, samt kanskje få frem synergieffekten av det å føle mestring på et område (les her: fritidsarenaen) og hva det kan føre til på andre arenaer - eksempelvis jobb/skole.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg