helsesport

Artikkelstart

Helsesport er fysisk aktivitet for mennesker med funksjonshemning av en eller annen sort. Opprinnelig brukt om fysisk aktivitet for bevegelseshemmede, men begrepet benyttes nå om fysisk aktivitet for alle funksjonshemmede. Målsettingen for helsesporten er at mennesker skal kunne ha nytte og glede av fysisk aktivitet uansett funksjonsnivå. Det er dokumentert at fysisk aktivitet har en positiv effekt på utvikling og vedlikehold av organer hos alle mennesker. For funksjonshemmede er spesielt følgende momenter trukket frem:

Å vise at det er mulig å drive idrett på mosjons- eller konkurranseplan til tross for funksjonshemningen. Her har Norge markert seg sterkt internasjonalt blant annet med aktiviteter knyttet til helsesportssenteret på Beitostølen.

Å finne en aktivitet som samtidig kan ha en positiv innflytelse på den spesielle funksjonshemningen også i behandlingsmessig øyemed.

Å påvise den positive sosiale effekten av blant annet å bryte sosial isolasjon som funksjonshemmede ofte lider under. Om det skal være mulig for alle å være fysisk aktive, er det en forutsetning at man legger forholdene til rette for det. Norges funksjonshemmedes idrettsforbund (NFI) ble etablert 27. november 1997, etter en sammenslåing av Norges handicapidrettsforbund, Norges døveidrettsforbund og Komité for psykisk utviklingshemmede. NFI er et særforbund for bevegelseshemmede, synshemmede, hørselshemmede og mennesker med utviklingshemming. For tiden (2006) pågår en omorganisering i idretten, hvor målet på sikt er at alle funksjonshemmede idrettsutøvere skal integreres i de særforbund som har ansvaret for den aktuelle idretten. De siste årene har interessen for konkurranseidrett vært økende også blant funksjonshemmede. Norges lag har således vunnet en rekke gullmedaljer i Paralympics, de olympiske leker for funksjonshemmede. I Paralympics, som arrangeres i sammenheng med de olympiske sommer- og vinterleker, er utøverne delt inn i klasser alt etter sine funksjonshemninger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Line Bergli

Hei!På tide å oppgradere det som har skjedd etter nedleggelse av NFI, samt kanskje få frem synergieffekten av det å føle mestring på et område (les her: fritidsarenaen) og hva det kan føre til på andre arenaer - eksempelvis jobb/skole.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg