Hofteleddsluksasjon er en tilstand hvor lårbenshodet og hofteskålen har glidd fra hverandre på grunn av skade, sykdom eller medfødt utviklingsdefekt (hofteleddsdysplasi).

Ulike typer

Luksasjon på grunn av skade sees sjelden, fordi hofteleddet har sterke bånd og ligger beskyttet under en stor muskelmasse. Det kan imidlertid inntreffe ved plutselig sterk dreining i hofteleddet, for eksempel ved fall på ski. Lårbenshodet vil kunne gli bakover og oppover ut av skålen (luxatio iliaca), forover og oppover (luxatio pubica) eller bakover (luxatio ischiadica). I sjeldne tilfeller går lårbenshodet forover og nedover (luxatio obturatoria).

Ved bilulykker kan det forekomme luksasjon bakover; når kneet støter mot dashbordet kan låret bli slått bakover og ut av leddskålen. Ofte vil da bakre kant av leddskålen brekke av i tillegg. Ved en slik luksasjon kan nerver bli skadet, slik at det oppstår lammelse av leggmuskulaturen. Røntgenundersøkelse for å kartlegge skaden er en selvfølge. Behandlingen avhenger av skadens art og grad. Luksasjoner som følge av en betennelsesprosess forekommer for eksempel ved barneleddgikt. Tuberkuløse leddbetennelser er nå meget sjeldne i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg