Hofteleddsdysplasi, medfødt feil i hofteleddet som innebærer at leddhodet på lårbenet ligger litt utenfor leddskålen på hoftebenet. Det er viktig å erkjenne lidelsen siden normal utvikling av leddet forutsetter kontakt mellom leddhode og leddskål på hofteleddet.

Hofteleddsdysplasi finnes ofte hos flere medlemmer i samme familie som uttrykk for at en arvelig komponent er medvirkende til utviklingen. Tilstanden er for øvrig hyppigere hos barn som er født i seteleie og vanligere hos jenter.

Ved en spesiell prosedyre kan barn med «løse hofter» identifiseres i nyfødtperioden. En slik tidlig diagnose er særdeles viktig. Den gjør det nemlig mulig å forhindre den leddskaden som er en uunngåelig konsekvens dersom denne feilen ikke rettes opp. Hos ca. 1 % av alle nyfødte får en mistanke om hofteleddsdysplasi.

Dersom tilstanden oppdages tidlig, er behandlingen enkel. Barnet behandles med en bred pute (Freikas pute) som i fire måneder legges utenpå bleien for å presse lårbenet utover. I denne stillingen vil leddhodet være i kontakt med leddskålen, og leddet «gror seg til».

Dersom diagnosen ikke blir stilt i nyfødtperioden, er behandlingen langt vanskeligere. Leddhodet må bringes i korrekt leie ved hjelp av strekk, eller i sjeldne tilfeller operasjon. En ortoped må stå for behandlingen, som kan være en svært komplisert og langvarig prosess.

Dersom skaden ikke rettes opp, kan barnet få gangvansker og tidlig slitasjegikt i voksen alder.

I de senere år har ultralyd-undersøkelse av hofteleddet blitt et uvurderlig hjelpemiddel til sikrere diagnose, og antallet «oversette» dysplasier har sunket sterkt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.