hofteleddsdysplasi

Hofteleddsdysplasi på høyre side (pil) der leddhodet på lårbenet ligger litt utenfor leddskålen.
Kronisk hofteleddsdysplasi. Ubehandlet kan hofteleddsdysplasi føre til store deformiteter i hofteleddet (pil).

Hofteleddsdysplasi er en medfødt lidelse i hofteleddet som innebærer at hoftekula ligger litt utenfor leddskålen. Det er viktig å oppdage lidelsen siden normal utvikling av hofteleddet forutsetter kontakt mellom leddhodet og leddskålen.

Faktaboks

Uttale
hofteleddsdysplasˈi
Også kjent som
dysplasia coxae congentia, medfødt hofteleddsluksasjon, «løse hofter»

Forekomst

Opp til 3 prosent av alle nyfødte barn behandles for hofteleddsdysplasi.

Årsaker

Hofteleddsdysplasi finnes ofte hos flere medlemmer i samme familie som uttrykk for at en arvelig komponent er medvirkende til utviklingen. Tilstanden er for øvrig hyppigere hos barn som er født i seteleie og vanligere hos jenter.

Diagnose

Klinisk undersøkelse kan identifisere barn med hofteleddsdysplasi i nyfødtperioden. Alle nyfødte barn i Norge undersøkes av lege i dagene etter fødselen. Pasienter med klinisk mistanke eller andre risikofaktorer (familiær opphopning, seteleie og så videre) undersøkes med ultralydundersøkelse, som bekrefter eller avkrefter diagnosen med høy sikkerhet. En tidlig diagnose er særdeles viktig. Den gjør det mulig å forhindre den leddskaden som er en uunngåelig konsekvens dersom tilstanden ikke behandles.

Behandling

Dersom tilstanden oppdages tidlig, er behandlingen enkel. Barnet behandles med en bred pute (Freikas pute) i fire måneder. Puten legges utenpå bleien for å presse lårbenet utover. I denne stillingen vil leddhodet være i kontakt med leddskålen, og leddet «gror seg til». Denne behandlingen er vellykket i ca. 9 av 10 tilfeller.

Dersom diagnosen ikke blir stilt i nyfødtperioden, er behandlingen langt vanskeligere. Leddhodet må bringes i korrekt leie ved hjelp av strekk, eller i sjeldne tilfeller ved hjelp av operasjon. Når leddhodet er på plass, må det holdes på plass med en hoftegips i opptil et halvt år. Gipsen skiftes på operasjonssalen i narkose hver 6. uke. Sen diagnostikk kan føre til komplisert og langvarig behandling.

Komplikasjoner

Dersom skaden ikke rettes opp, kan barnet få gangvansker og tidlig slitasjegikt i voksen alder. Det ses hos ca. halvparten av pasientene som starter behandling etter 1 års alder, så tidlig diagnose er viktig for en god prognose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg