hofteleddsdysplasi

Hofteleddsdysplasi på høyre side (pil) der leddhodet på lårbenet ligger litt utenfor leddskålen.
Kronisk hofteleddsdysplasi. Ubehandlet kan hofteleddsdysplasi føre til store deformiteter i hofteleddet (pil).

Artikkelstart

Hofteleddsdysplasi er en medfødt lidelse i hofteleddet som innebærer at leddhodet på lårbenet ligger litt utenfor leddskålen på hoftebenet. Det er viktig å erkjenne lidelsen siden normal utvikling av leddet forutsetter kontakt mellom leddhode og leddskål på hofteleddet.

Faktaboks

Uttale
hofteleddsdysplasˈi
Også kjent som
dysplasia coxae congentia, medfødt hofteleddsluksasjon, «løse hofter»

Forekomst

Hos circa én prosent av alle nyfødte får en mistanke om hofteleddsdysplasi.

Årsaker

Hofteleddsdysplasi finnes ofte hos flere medlemmer i samme familie som uttrykk for at en arvelig komponent er medvirkende til utviklingen. Tilstanden er for øvrig hyppigere hos barn som er født i seteleie og vanligere hos jenter.

Diagnose

Klinisk undersøkelse kan identifisere barn med hofteleddsdysplasi i nyfødtperioden. I tillegg er ultralydundersøkelse et viktig hjelpemiddel for å sikre diagnosen. En tidlig diagnose er særdeles viktig. Den gjør det mulig å forhindre den leddskaden som er en uunngåelig konsekvens dersom tilstanden ikke behandles.

Behandling

Dersom tilstanden oppdages tidlig, er behandlingen enkel. Barnet behandles med en bred pute (Freikas pute) i fire måneder. Puten legges utenpå bleien for å presse lårbenet utover. I denne stillingen vil leddhodet være i kontakt med leddskålen, og leddet «gror seg til».

Dersom diagnosen ikke blir stilt i nyfødtperioden, er behandlingen langt vanskeligere. Leddhodet må bringes i korrekt leie ved hjelp av strekk, eller i sjeldne tilfeller ved hjelp av operasjon. Sen diagnostikk kan føre til komplisert og langvarig behandling.

Komplikasjoner

Dersom skaden ikke rettes opp, kan barnet få gangvansker og tidlig slitasjegikt i voksen alder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg