Hofteleddsdysplasi er en medfødt lidelse i hofteleddet som innebærer at leddhodet på lårbenet ligger litt utenfor leddskålen på hoftebenet. Det er viktig å erkjenne lidelsen siden normal utvikling av leddet forutsetter kontakt mellom leddhode og leddskål på hofteleddet.

Hos circa én prosent av alle nyfødte får en mistanke om hofteleddsdysplasi.

Hofteleddsdysplasi finnes ofte hos flere medlemmer i samme familie som uttrykk for at en arvelig komponent er medvirkende til utviklingen. Tilstanden er for øvrig hyppigere hos barn som er født i seteleie og vanligere hos jenter.

Klinisk undersøkelse kan identifisere barn med hofteleddsdysplasi i nyfødtperioden. I tillegg er ultralydundersøkelse et viktig hjelpemiddel for å sikre diagnosen. En tidlig diagnose er særdeles viktig. Den gjør det mulig å forhindre den leddskaden som er en uunngåelig konsekvens dersom tilstanden ikke behandles.

Dersom tilstanden oppdages tidlig, er behandlingen enkel. Barnet behandles med en bred pute (Freikas pute) i fire måneder. Puten legges utenpå bleien for å presse lårbenet utover. I denne stillingen vil leddhodet være i kontakt med leddskålen, og leddet «gror seg til».

Dersom diagnosen ikke blir stilt i nyfødtperioden, er behandlingen langt vanskeligere. Leddhodet må bringes i korrekt leie ved hjelp av strekk, eller i sjeldne tilfeller ved hjelp av operasjon. Sen diagnostikk kan føre til komplisert og langvarig behandling.

Dersom skaden ikke rettes opp, kan barnet få gangvansker og tidlig slitasjegikt i voksen alder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.