hofteleddsdysplasi

Hofteleddsdysplasi på høyre side (pil) der leddhodet på lårbenet ligger litt utenfor leddskålen.
Kronisk hofteleddsdysplasi. Ubehandlet kan hofteleddsdysplasi føre til store deformiteter i hofteleddet (pil).

Hofteleddsdysplasi er en medfødt lidelse i hofteleddet som innebærer at leddhodet på lårbenet ligger litt utenfor leddskålen på hoftebenet. Det er viktig å erkjenne lidelsen siden normal utvikling av leddet forutsetter kontakt mellom leddhode og leddskål på hofteleddet.

Faktaboks

uttale:
hofteleddsdysplasˈi
også kjent som:
dysplasia coxae congentia, medfødt hofteleddsluksasjon, «løse hofter»

Forekomst

Hos circa én prosent av alle nyfødte får en mistanke om hofteleddsdysplasi.

Årsaker

Hofteleddsdysplasi finnes ofte hos flere medlemmer i samme familie som uttrykk for at en arvelig komponent er medvirkende til utviklingen. Tilstanden er for øvrig hyppigere hos barn som er født i seteleie og vanligere hos jenter.

Diagnose

Klinisk undersøkelse kan identifisere barn med hofteleddsdysplasi i nyfødtperioden. I tillegg er ultralydundersøkelse et viktig hjelpemiddel for å sikre diagnosen. En tidlig diagnose er særdeles viktig. Den gjør det mulig å forhindre den leddskaden som er en uunngåelig konsekvens dersom tilstanden ikke behandles.

Behandling

Dersom tilstanden oppdages tidlig, er behandlingen enkel. Barnet behandles med en bred pute (Freikas pute) i fire måneder. Puten legges utenpå bleien for å presse lårbenet utover. I denne stillingen vil leddhodet være i kontakt med leddskålen, og leddet «gror seg til».

Dersom diagnosen ikke blir stilt i nyfødtperioden, er behandlingen langt vanskeligere. Leddhodet må bringes i korrekt leie ved hjelp av strekk, eller i sjeldne tilfeller ved hjelp av operasjon. Sen diagnostikk kan føre til komplisert og langvarig behandling.

Komplikasjoner

Dersom skaden ikke rettes opp, kan barnet få gangvansker og tidlig slitasjegikt i voksen alder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg