Hofteleddsdysplasi, medfødt feil i hofteleddet som innebærer at leddhodet på lårbenet ligger litt utenfor leddskålen på hoftebenet. Det er viktig å erkjenne lidelsen siden normal utvikling av leddet forutsetter kontakt mellom leddhode og leddskål på hofteleddet.

Hofteleddsdysplasi finnes ofte hos flere medlemmer i samme familie som uttrykk for at en arvelig komponent er medvirkende til utviklingen. Tilstanden er for øvrig hyppigere hos barn som er født i seteleie og vanligere hos jenter.

Ved en spesiell prosedyre kan barn med «løse hofter» identifiseres i nyfødtperioden. En slik tidlig diagnose er særdeles viktig. Den gjør det nemlig mulig å forhindre den leddskaden som er en uunngåelig konsekvens dersom denne feilen ikke rettes opp. Hos ca. 1 % av alle nyfødte får en mistanke om hofteleddsdysplasi.

Dersom tilstanden oppdages tidlig, er behandlingen enkel. Barnet behandles med en bred pute (Freikas pute) som i fire måneder legges utenpå bleien for å presse lårbenet utover. I denne stillingen vil leddhodet være i kontakt med leddskålen, og leddet «gror seg til».

Dersom diagnosen ikke blir stilt i nyfødtperioden, er behandlingen langt vanskeligere. Leddhodet må bringes i korrekt leie ved hjelp av strekk, eller i sjeldne tilfeller operasjon. En ortoped må stå for behandlingen, som kan være en svært komplisert og langvarig prosess.

Dersom skaden ikke rettes opp, kan barnet få gangvansker og tidlig slitasjegikt i voksen alder.

I de senere år har ultralyd-undersøkelse av hofteleddet blitt et uvurderlig hjelpemiddel til sikrere diagnose, og antallet «oversette» dysplasier har sunket sterkt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.