Huden.

Huden er bygd opp av tre lag: overhuden (epidermis), lærhuden (dermis) og underhuden (subcutis). Denne tredimensjonale illustrasjonen viser de viktigste strukturene i huden.

Av /KF-arkiv ※.

Hudadnekser er en fellesbetegnelse på hårsekker, talgkjertler og svettekjertler. Disse strukturene ligger i lærhuden, men henger sammen med overhuden, som de er utviklet fra.

Faktaboks

Uttale

hudadn'ekser

Etymologi

av latin adnectere, ‘tilknytte’

Det er to slags svettekjertler. De dominerende er de eksokrine eller ekkrine, som finnes overalt i huden unntatt på leppene. De munner ut direkte på hudens overflate, og har betydning for kroppens varmeregulering ved at de bidrar til avkjøling ved fordampning.

De apokrine svettekjertlene (duftkjertlene) finnes især i armhulene, i underlivet og rundt brystvortene. De munner ut i hårsekkene sammen med talgkjertlene. Hårsekker med tilhørende talgkjertler finnes overalt på huden unntatt i håndflater og fotsåler. Åpningen av hårsekkene på hudens overflate er synlige som såkalte hudporer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg