Hår.

Talgkjertelen ligger nær øvre del av hårsekken. Talgkjertler produserer talg som gjør at huden bevarer sin fuktighet og opprettholder barrierefunksjonen.

Av /KF-arkiv ※.
Talgkjertel
Talgkjertelen ligger nær øvre del av hårsekken. Talgkjertler produserer talg som gjør at huden bevarer sin fuktighet og opprettholder barrierefunksjonen.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Talgkjertel, glandula sebacea, er en kjertel i lærhuden, som produserer talg. Talgkjertler finnes overalt på huden med unntak av håndflater, fotsåler og fotrygger. Talgkjertlene munner ut i øvre del av hårsekkene. Den tetteste forekomsten av talgkjertler finner man i ansikt og hodebunn der tettheten kan komme opp mot 900 per kvadratcentimeter. Det er færrest talgkjertler på armer og ben.

Faktaboks

Også kjent som

fettkjertel

Antallet talgkjertler holder seg uendret gjennom livet, men talgproduksjonen (gjennomsnittlig ett til to gram daglig) varierer betydelig i løpet av livet. Produksjonen er lavest i barnealderen og høyest i slutten av tenårene og tidlig i 20-årsalderen. Deretter avtar talgproduksjonen gradvis med alderen. Talgkjertlene stimuleres av mannlige hormoner (androgener).

Akne er en sykdom i talgkjertelapparatet som har nær sammenheng med talgproduksjonen: Jo høyere talgproduksjon, jo mer akneproblemer.

Talget (sebum) består hovedsakelig av triglyserider, delvis nedbrutt til frie fettsyrer og glyserol, dessuten mindre mengder voks, squalen og kolesterol. Talgsekretet smører håret og har visse antimikrobielle funksjoner på grunn av sitt fettsyreinnhold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Marte Meyer Solvang

"Talgkjertel er en kjertel i underhuden som produserer talg". Skal det ikke være lærhuden?

svarte Per Holck

Blir rettet - takk for tipset!
PH

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg