Hybridisering kan betegne krysning av to organismer, hybridisering i kjemi som handler om orbitaler, eller DNA-hybridisering som er paring mellom enkelttrådete nukleinsyrer.

DNA-hybridisering er paring mellom to enkelttrådete DNA-biter som er komplementære (har basesekvenser som eksakt motsvarer hverandre), eller mellom et enkelttrådet DNA- og et RNA-molekyl. Det er baseparingen mellom byggestenene i de to trådene i DNA-molekylet som er grunnlaget for en slik hybridisering. Hybridisering vil også kunne skje mellom to DNA-tråder der de to basesekvensene ikke motsvarer hverandre fullstendig, men de basene som ikke passer overens vil ikke binde seg og komplekset er derfor mer ustabilt slik at trådene lettere løsner fra hverandre igjen (denaturerer). Den ene DNA- eller RNA-biten kan være syntetisk og merket med radioaktivitet eller farge. Den kalles da ofte en probe, gensøker (se DNA-probe).

Cellehybridisering er dannelse av levende celler med nye kombinasjoner av arvemateriale ved at man smelter sammen (fusjonerer) to eller flere celler av forskjellig opprinnelse ved bruk av metoder som ikke forekommer naturlig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.