Store norske leksikon

genomredigering

CRISPR

Ernesto del Aguila III/National Human Genome Research Institute, NIH. Public Domain Mark 1.0

Genomredigering, eller genredigering er metoder for å endre arvestoffet (genomet) mens det befinner seg i celler i laboratoriet (in vitro) eller i kroppen (in vivo). Metoden kan brukes til å "reparere" gener med mutasjoner som gir sykdom, til å tilføre kunstige gener med bestemte egenskaper eller til å "slå ut" gener som har en uønsket funksjon i bestemte situasjoner.

Genomredigering benyttes hyppig i forskningssammenheng, men også til fremstilling av genmodifiserte planter og forventes i økende grad å benyttes i behandling av pasienter.

Genomredigering baserer seg på teknologier som kan oppsøke et spesifikt sted (DNA-sekvens) i arvestoffet og forårsake skader i DNA i dette området.

Forenklet sett konstruerer man enzymer som fungerer som målsøkende sakser; de klipper over begge trådene i DNA-molekylet på helt bestemte steder i genomet. Cellen vil forsøke å reparere skadene, og i den prosessen vil cellen kunne "sette inn" små DNA-elementer som er kunstig tilført. Resultatet kan dermed være at man med vilje ødelegger funksjonen til genet eller at man legger til nye funksjoner eller egenskaper på ett bestemt sted i cellens DNA.

Den mest anvendte metode for genomredigering i øyeblikket er CRISPR/Cas9, andre litt eldre teknologier med samme formål benytter nukleaser, enten såkalte sinkfingernukleaser, meganukleaser, transkripsjonsaktivator-liknende endonukleaser (TALEN) eller baserer seg på såkalt homolog rekombinasjon. Også andre teknologier for genomredigering er under utvikling.

CRISPR/Cas9 er vesentlig mer effektiv enn de eldre metodene, og har revolusjonert anvendelsen av genomredigering. Et problem med alle metodene er at det kan forårsakes DNA-skader og endringer på andre steder i arvestoffet enn det man tok sikte på («off-target» effekter).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.