Keratoakantom er en hudsvulst som vanligvis er godartet. Keratoakantom er både mikroskopisk og klinisk vanskelig å skille fra plateepitelkarsinom.

Faktaboks

Uttale
kerˈatoakantˈom
Etymologi
av kerato-, gresk akantha, ‘torn’, og -oma, ‘svulst’

Det er hvert år ca. 200 nye tilfeller av keratoakantom i Norge. De oppstår hyppigst på sterkt solutsatte hudområder hos eldre. Keratoakantom utvikler seg oftest i ansiktet og kan i løpet av 1–3 måneder vokse til en størrelse på ca. 1–2 cm. Formen er ofte navleaktig, med en sentral forsenkning med hornlignende vevsmasser. Det er ofte en betennelsesaktig reaksjon under og omkring svulsten.

Ekte keratoakantomer tilheler og forsvinner nesten alltid av seg selv etter noen måneder, men ikke sjelden finner man det riktigst å behandle svulsten som et plateepitelkarsinom for sikkerhets skyld, det vil si at den fjernes kirurgisk eller/og med strålebehandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg