Godartet svulst er en svulst som i motsetning til en ondartet svulst (kreftsvulst) ikke kan spre seg til andre steder i kroppen (danne metastaser), og som oftest er velavgrenset av en slags kapsel av bindevev fordi den vokser relativt langsomt og presser det omgivende vevet langsomt utover. Godartede svulster er derfor nesten alltid enkle å behandle og helbrede.

I sjeldne tilfeller kan de imidlertid gi alvorlige komplikasjoner. Godartede svulster i hjernen vil kunne gi skader på grunn av økt hjernetrykk og kan for eksempel være vanskelige å fjerne fordi de sitter på vanskelig tilgjengelige steder. Godartede svulster kan trykke på viktige strukturer. Hormondannende, godartede svulster i binyrene, hypofysen, bukspyttkjertelen eller skjoldbruskkjertelen kan gi alvorlige symptomer og tegn på grunn av ukontrollert hormonutskillelse. Blødning eller infeksjon i godartede svulster kan kreve øyeblikkelig operasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg