hudsvulster
Godartede og ondartede svulster
Svulstene kan være godartede og ondartede (hudkreft). De aller fleste er godartede.
Det oppstår et økende antall hudsvulster med økende alder. Mange hudsvulster skyldes virusinfeksjoner eller for mye soling (ultrafiolett stråling), eventuelt visse kjemiske stoffer. Hudsvulstene merkes som en knute eller en fargeforandring, oftest brunlig eller blålig, i huden.
Det kan være vanskelig klinisk å avgjøre om det dreier seg om en godartet eller ondartet forandring. Ved tvil eller mistanke om ondartethet bør hudsvulsten fjernes og undersøkes mikroskopisk. Faresignaler er at den forandrer seg eller får sårdannelse.
Ulike typer
Overhuden
Godartede svulster i overhuden skyldes ofte virus, for eksempel HPV, og består i uregelmessig fortykkelse av plateepitelet. Eksempler på denne typen hudsvulst er vorter og keratoser.
Svulster som går ut fra hudadneksstrukturene, det vil si hår-, talg- og svettekjertler, er oftest godartede og oppdages som voksende kuler i underhuden.
Hos unge mennesker går de fleste hudsvulster ut fra hudens pigmentceller (føflekksvulst eller nævuscellesvulst), og de aller fleste svulstene er godartede. På grunn av overdreven soling, også helt ned i barne- og småbarnsalder, sees en betydelig økning av ondartede føflekkreft i Norge.
Underhuden
Hudsvulster kan også utgå fra strukturer i underhuden og er da oftest godartede. De kan gå ut fra bindevev (fibrom), blodårer (angiom eller hemangiom), nerver (nevrinom), fettvev (lipom) eller glatt muskulatur (muskelknute). Kaposis sarkom er en virusindusert, svulstlignende forandring utgått fra blodårer i underhuden.
Spredning til huden
Ondartede svulster kan spre seg til huden slik at en hudsvulst ved en mikroskopisk undersøkelse kan vise seg å være en kreftspredning, oftest fra et karsinom. Lymfekreft kan oppstå i underhuden som mycosis fungoides og Sézarys syndrom, eller den kan komme seg dit gjennom spredning. Det kan også leukemi (blodkreft). Den sprer seg som såkalte leukemiske infiltrater i huden.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.