Kjeveprotese, plate av metall eller annet materiale som erstatter kjeven eller en del av den. Den er vanligst brukt ved erstatning av kjeveleddet og kalles da gjerne en kjeveleddsprotese. Protesen fremstilles oftest av et biokompatibelt metall, som for eksempel titan, som kroppen lett godtar. Moderne kjeveleddsproteser har i tillegg en komponent som erstatter leddgropen (fossa articularis) fremstilt av en polymer for å unngå slitasje på metallet i det kunstige leddhodet. Proteser uten kunstig leddgrop finnes også, men benyttes oftest kun som midlertidige erstatninger i påvente av annen rekonstruksjon.

Indikasjon

Kjeveleddsproteser kan i prinsippet benyttes for alle tilstander der kjeveleddet brytes ned eller er uopprettelig skadet. Innsetting av protese er imidlertid et ganske omfattende kirurgisk inngrep, og for mange tilstander vil andre, mindre invasive behandlinger være å foretrekke. Kjever og kjeveledd kan også rekonstrueres ved vevstransplantasjon, se kjeverekonstruksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg