klinisk utprøving

Artikkelstart

Klinisk utprøving er en metode for å få kunnskap om hvor effektiv en gitt form for behandling er. I motsetning til klinisk erfaring, som er subjektiv og retrospektiv, er klinisk utprøving en prospektiv undersøkelse der objektive målemetoder erstatter subjektiv vurdering i den grad det er mulig.

En vanlig form for klinisk prøving er å sammenligne to legemidler A og B, der det ene er det legemiddelet man ønsker ny kunnskap om, og det andre enten er et placebo (inaktivt preparat) eller et annet, alternativt legemiddel. Dersom verken utprøver eller forsøksperson vet hva som er hva, kalles prøvingen for dobbelt-blind-teknikk. Først når forsøket er over, brytes koden for A og B. Forsøkspersonene i de to gruppene som skal sammenlignes (behandles med henholdsvis A og B), må være mest mulig ensartet (alder, kjønn, sosial bakgrunn, alvorlighetsgrad av sykdom og så videre), men samtidig tilfeldig fordelt (randomisert). Skjevheter mellom gruppene kan noen ganger, særlig ved undersøkelse av kortvarige behandlinger, kompenseres ved hjelp av kryssforsøk, slik at begge grupper prøver begge midler, først det ene, så det andre. Langvarige behandlingsopplegg undersøkes som regel i parallelle grupper, uten kryssforsøk.

Særdeles viktig for resultatet er hvordan virkningen måles (effektmål). De avgjørende effektmål er dødelighet og livskvalitet (som smertefrihet, arbeidskapasitet, grad av depresjon og så videre). Veiledende effektmål kan for eksempel være resultat av blodprøver, blodtrykk, størrelsen av en svulst og så videre.

Behandling med legemidler kan nesten alltid evalueres med kliniske utprøvinger. Andre behandlingsformer som for eksempel psykoterapi og fysioterapi er langt vanskeligere å evaluere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg