Kneet.

Kneet. Kneleddets bakside.

Av /KF-arkiv ※.

Kneskader er skader i kneleddet og omfatter ofte bruskskader eller brudd av underliggende bein, men hyppigst er overstrekking eller overriving av kneleddets leddbånd (ligament).

Brusk- og benskade

Ved bruskskader kan den overrevne bruskbiten falle ut i kneleddet som et fritt legeme, og må i så fall fjernes. Dersom det skjer brudd av det underliggende benet, kan det være nødvendig å sette bruddbiten nøyaktig tilbake på plass for å gjenskape de anatomiske forholdene i kneleddet.

Leddbåndskader

Kneleddet er ustabilt utformet, og funksjonen er derfor spesielt avhengig av intakte leddbåndstrukturer. Dette gjør også at leddbåndene i kneet hyppig blir utsatt for en påkjenning slik at det kan oppstå overstrekking (leddforstuing) eller overriving av disse. En overriving av leddbåndstrukturene kan skape instabilitet i kneleddet.

Kollateralligamentet

Den hyppigste skaden av kneets leddbånd skjer på innsiden av kneleddet ved at leddbåndet her – det mediale kollateralligamentet – enten overstrekkes eller overrives. Dette fører til hevelse og smerter på innsiden av kneleddet. Behandlingen består vanligvis av forsiktige, men tiltagende bevegelsesøvelser gjennom en åtteukers periode, med eller uten bruk av en støtteskinne (ortose). Selv om det fortsatt kan være symptomer, regner man da med at leddbåndet er leget.

Fremre korsbånd

En annen hyppig skade av kneleddet er overriving av fremre korsbånd (ligamentum cruciatum anterius). Dette gir blødning og hevelse i leddhulen. Et overrevet fremre korsbånd vil gi såkalt positivt fremre skuffetegn, det vil si at leggbenet kan forskyves forover i forhold til lårbenet. Dersom plagene er invalidiserende for pasienten, vil det være aktuelt med operasjon for å gjenopprette stabiliteten. I så fall brukes en del av knesenen eller sener fra baksiden av låret, som skjøtes inn i leddet som erstatning for korsbåndet. Også her vil etterbehandlingen være forsiktige, men tiltagende bevegelsesøvelser inntil pasienten kan stole på kneleddet.

Bakre korsbånd

Det bakre korsbåndet (ligamentum cruciatum posterius) rives sjeldnere over. I så fall blir det en instabilitet i form av bakre skuffetegn, det vil si at leggbenet kan forskyves bakover i forhold til lårbenet. Et overrevet bakre korsbånd som gir symptomer, kan i prinsippet opereres som et overrevet fremre korsbånd, men resultatene er noe mer usikre.

Leddbåndet på utsiden av kneleddet (det laterale kollateralligamentet) skades sjeldnere, og behandlingen er som for det mediale kollateralligamentet.

De alvorligste leddbåndskadene er kombinerte skader av flere leddbånd. I slike tilfeller må det operasjon til for å gjenopprette en akseptabel og stabil kneleddsfunksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg