Leddforstuing er når det blir overstrekk av et ledd slik at leddflatene et kort øyeblikk er uten kontakt. Den overbelastende bevegelsen forårsaker som regel større eller mindre rifter i leddkapselen, slik at leddet blir litt løst inntil kapselen er leget. I noen tilfeller tåler leddkapselen belastningen, og i stedet rives det av en liten benbit ved kapselens feste til knokkelen, dette kalles avulsjonsfraktur. Av og til kan leddbånd i og rundt kapselen også ryke.

Symptomene kan være betydelige smerter, ømhet og hevelse. Blødningen fra den skadede kapselen kan trenge inn i leddet slik at det svulmer opp. I tillegg vil det ofte bli en blødning i vevet omkring leddet som fører til hevelse og misfarging av huden.

Diagnosen kan stilles klinisk. Ofte vil det være nødvendig å supplere med et røntgenbilde for å utelukke brudd i nærheten av leddet.

Kalde omslag straks etter skaden kan minske hevelsen. Behandlingen ellers avhenger av forstuingens alvorlighetsgrad og av det rammede leddet. Et forstuet hånd- eller ankelledd må ikke sjelden holdes i ro i to til tre uker ved hjelp av en gipsskinne eller et elastisk bind. Alle forstuinger må tas alvorlig, da det kan oppstå unødvendig svekkelse av leddkapselen hvis ikke helingen blir best mulig. En systematisk gjenopptrening av leddet skal påbegynnes så snart det kan gjøres uten risiko.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.