Leddforstuing, overstrekking av et ledd, slik at leddflatene et kort øyeblikk er uten kontakt. Den overdrevne eller forkjærte bevegelsen forårsaker som regel større eller mindre rifter i leddkapselen, slik at leddet blir litt løst inntil kapselen er leget. I noen tilfeller tåler leddkapselen belastningen, og i stedet rives det av en liten benflis ved kapselens feste i knokkelen. Av og til kan leddbånd i og rundt kapselen også ryke.

Symptomene er smerter, som kan være betydelige, dessuten ømhet og hevelse. Blødningen fra den skadede kapselen trenger inn i leddet, som svulmer opp, videre ut i vevet omkring leddet, som også hovner opp og siden misfarges.

Er det tvil om diagnosen, vil et røntgenbilde vise om det er brudd i nærheten av leddet.

Kalde omslag straks etter skaden kan minske hevelsen. Behandlingen ellers avhenger av forstuingens alvorlighetsgrad og av det rammede leddet. Et forstuet hånd- eller ankelledd må ikke sjelden holdes i ro i 2–3 uker ved hjelp av en gipsskinne eller et elastisk bind. Alle forstuinger må tas alvorlig, da det kan oppstå unødvendig svekkelse av leddkapselen hvis ikke helingen blir best mulig. En systematisk gjenopptrening av leddet skal påbegynnes så snart det kan gjøres uten risiko.

Se også leddluksasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.