leddforstuing

Leddforstuing er når det blir overstrekk av et ledd slik at leddflatene et kort øyeblikk er uten kontakt. Den overbelastende bevegelsen forårsaker som regel større eller mindre rifter i leddkapselen, slik at leddet blir litt løst inntil kapselen er leget. I noen tilfeller tåler leddkapselen belastningen, og i stedet rives det av en liten benbit ved kapselens feste til knokkelen, dette kalles avulsjonsfraktur. Av og til kan leddbånd i og rundt kapselen også ryke.

Faktaboks

Også kjent som

distorsjon, forstuing

Symptomer

Symptomene kan være betydelige smerter, ømhet og hevelse. Blødningen fra den skadede kapselen kan trenge inn i leddet slik at det svulmer opp. I tillegg vil det ofte bli en blødning i vevet omkring leddet som fører til hevelse og misfarging av huden.

Diagnose

Diagnosen kan stilles klinisk. Ofte vil det være nødvendig å supplere med et røntgenbilde for å utelukke brudd i nærheten av leddet.

Behandling

Kalde omslag straks etter skaden kan minske hevelsen. Behandlingen ellers avhenger av forstuingens alvorlighetsgrad og av det rammede leddet. Et forstuet hånd- eller ankelledd må ikke sjelden holdes i ro i to til tre uker ved hjelp av en gipsskinne eller et elastisk bind. Alle forstuinger må tas alvorlig, da det kan oppstå unødvendig svekkelse av leddkapselen hvis ikke helingen blir best mulig. En systematisk gjenopptrening av leddet skal påbegynnes så snart det kan gjøres uten risiko.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg