leddforstuing

Artikkelstart

Leddforstuing er det at et ledd blir overstrukket, slik at leddflatene et kort øyeblikk er uten kontakt. Den overbelastende bevegelsen forårsaker større eller mindre rifter i leddkapselen, slik at leddet blir litt løst inntil kapselen er leget. Av og til kan leddbånd i og rundt kapselen også ryke, eller leddbåndet (eller leddkapselen) kan rive av en liten benbit der leddbåndet festes til knokkelen. Dette kalles en avulsjonsfraktur.

Faktaboks

Også kjent som

distorsjon, forstuing

Symptomer

Symptomene kan være betydelige smerter, ømhet og hevelse. Blødningen fra den skadede kapselen kan trenge inn i leddet slik at det svulmer opp. I tillegg vil det ofte bli en blødning i vevet omkring leddet som fører til hevelse og misfarging av huden.

Diagnose

Diagnosen kan stilles klinisk. Ofte vil det være nødvendig å supplere med et røntgenbilde for å utelukke brudd i nærheten av leddet. Det er som regel ikke nødvendig med ytterligere utredning som MR i første omgang.

Behandling

Behandlingen av leddforstuelse følger RICE-prinsippet:

  • Rest (hvile)
  • Ice (avkjøling)
  • Compression (kompresjon)
  • Elevation (heving)

Ved å anlegge et elastisk bind og kalde omslag straks etter skaden, og holde leddet høyt (høyere en hjertet), vil man redusere hevelse og smerte.

Alle forstuinger må tas alvorlig, da det kan oppstå unødvendig svekkelse av leddkapselen hvis ikke helingen blir best mulig. Behandlingen ellers avhenger av forstuingens alvorlighetsgrad og av det rammede leddet. Et forstuet hånd- eller ankelledd må ikke sjelden holdes i ro i to til tre uker, og hevelsen kan vedvare lenge. Vektbæring etter smertegrensen anbefales når det første akuttfasen er over (etter noen dager). En systematisk gjenopptrening av leddet skal påbegynnes så snart det kan gjøres uten risiko. Det er viktig å unngå unødvendig lang immobilisering for å unngå at leddet blir stivt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg