Kneet.

Kneet. Kneleddets bakside.

Av /KF-arkiv ※.

Korsbåndene er to kraftige bindevevsbånd eller ligamenter i kneet. Korsbåndene forbinder skinnebeinet med lårbeinet. Det er ett fremre korsbånd og ett bakre korsbånd.

Faktaboks

Også kjent som
ligamenta cruciata

Fremre korsbånd (ligamentum cruciatum anterius) går mellom fremre del av det oppstikkende området mellom skinnebeinets leddflater (area intercondylaris) og til innsiden av ytre (laterale) lårbeinsknoke. Bakre korsbånd (ligamentum cruciatum posterius) går fra bakre del av area intercondylaris og til innsiden av indre (mediale) lårbeinsknoke.

Båndene sikrer leddkontakt mellom lårbein og skinnebein. De krysser hverandre og forhindrer dermed skinnebeinet i å gli frem- og bakover i forhold til lårbeinet. Sammen med kneets sideligamenter bidrar de til overstrekking av leddet. De holder seg like stramme under alle bevegelser i kneleddet, men kan skades ved kraftig vridning av kneet. Se korsbåndskade.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg