Tibia
Høyre skinneben (tibia) sett forfra.
Tibia
Av .

Skinnebeinet er den innerste (mediale) og kraftigste av de to rørknoklene som danner skjelettet i leggen. Skinnebeinet overfører kroppsvekten til foten. Det er cirka 40–45 centimeter langt hos menn og omtrent 5 centimeter kortere hos kvinner.

Faktaboks

Også kjent som

tibia

Øvre del

Den øvre delen av knokkelen utgjør kneleddets nedre (distale) halvpart. Dette partiet er fortykket og ender i to leddknoker (condylus lateralis og condylus medialis), én på hver side. Utenfor den ytre (laterale) knoken er det en liten leddflate for den øvre leddforbindelsen av leggbeinet (fibula).

Den øvre (proksimale), doble bæreflaten av hver leddknoke er svakt konkav. Bæreflaten står i samme plan, vinkelrett på lengdeaksen, og danner ledd med lårbeinet. Hos voksne heller leddflatens plan om lag 5° bakover, hos spedbarn atskillig mer (cirka 25–30°). Mellom de øvre leddflatene stikker det opp en uregelmessig beinkam (eminentia intercondylaris), som regel med to butte beintagger (tuberculum intercondylare mediale og tuberculum intercondylare laterale), som danner feste for kneets korsbånd.

Skaftet

Midtdelen, skinnebeinsskaftet, er nærmest trekantet i tverrsnitt, med en dorsal, en lateral og en medial flate. Det er den fremre mediale flaten man kan kjenne under huden («skinnet»), og som har gitt knokkelen dens norske navn.

Nedre del

Den distale enden er karakteristisk ved den indre ankelknoken (malleolus medialis) som stikker ut og ned som en tapp. Innsiden av den danner ledd med vristbeinet (talus) i et plant ledd, og danner den mediale støtten for ankelen. På lateralsiden er det et søkk i knokkeloverflaten (incisura fibularis) hvor leggbeinets distale ende passer inn og fester seg med stramt bindevev i en syndesmose.

Muskelutspring- og feste

Skinnebeinet er på baksiden og lateralt utspring for de lange fotmusklene. Dessuten fester den fremre, firehodete lårmuskelen (musculus quadriceps femoris) seg på et fortykket parti foran på knokkelen som man kan kjenne under kneet som en kul (tuberositas tibiae). Medialt for denne fester muskler fra låret seg i en flat, felles sene som kalles gåsefoten (pes anserinus).

Skader

Selv om skinnebeinet er en kraftig knokkel, kan den brekke dersom ankelbevegelsen hindres, for eksempel ved skader på grunn av fall med høye alpinstøvler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg