Løsemiddelsyndrom er betegnelse på en rekke samtidige symptomer fra sentralnervesystemet hos personer som har arbeidet lenge i luft med høye konsentrasjoner av flyktige organiske løsemidler, for eksempel cellulosetynner, white spirit og rensevæsker. Vanlige symptomer er gradvis økende problemer med innlæring og korttidshukommelse, dårlig konsentrasjonsevne, økende irritabilitet – ofte ledsaget av unormal tretthet, dårlig utholdenhet, hodepine og svimmelhet.

Symptomene kommer i begynnelsen bare i forbindelse med arbeid med løsemidler og går over til neste dag, men kan senere vedvare også på fridager. Dersom symptomene ikke går over ved fravær fra jobben, må det undersøkes om de kan ha andre årsaker. Det viktigste tiltaket er å ta forholdsregler under arbeidet slik at innånding av og søl med løsemidler på huden blir redusert. Symptomene ved løsemiddelsyndromet er uspesifikke og kan forekomme både ved hjernesykdommer og psykiske lidelser. De kan bare gi mistanke om begynnende løsemiddelskade hos løsemiddelutsatte personer og er ikke ensbetydende med varig hjerneskade, heller ikke at løsemidler er årsaken til symptomene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg