organiske løsemidler

Artikkelstart

Organiske løsemidler er en samlebetegnelse for karbonholdige forbindelser som løser fettstoffer. Løsemidler av denne typen kan finnes i en rekke vanlige produkter som maling, lakk og lim. Organiske løsemidler brukes også mye i industriell produksjon som blant annet rensemidler og til ekstraksjoner. De fleste organiske løsningsmidler fordamper lett og kan gi høy luftkonsentrasjon ved bruk innendørs. Inhalasjon av organiske løsemidler kan gi helseskade. Søl og utslipp av organiske løsemidler i naturen kan gi skader i miljøet.

Grupper av organiske løsemidler

Helseskade

Innånding er den vanligste måten å få i seg organiske løsemidler. Når man puster inn løsemidler fra luften, tas løsemidlene opp i kroppen, via lungene til blodbanen. Blodet frakter løsemidlene til kroppens organer der de kan blande seg i fettrike organer og cellestrukturer i kroppen. Hjernen er et slikt organ som kan ta opp og lagre løsemidler. Hvor giftige de enkelte løsemidlene er, avhenger blant annet av hvor lett blodet tar opp stoffet og i hvilke typer vev stoffet blir tatt opp og lagret.

Kronisk forgiftning

Langvarig og gjentatt inhalasjon for høy konsentrasjon organiske løsemidler kan gi løsemiddelskade, som er skader i nervesystemet. Personer som jobber i et miljø med høy konsentrasjon av løsemidler i lufta, har for eksempel økt risiko for å utvikle slik skade. Skadene oppstår langsomt og over lang tid, ofte flere år, og slike skader kan være vanskelig å oppdage tidlig. Skadene kan for eksempel være nedsatt konsentrasjon og hukommelse, men kan også påvirke det perifere nervesystemet som muskelbevegelse. Det er i liten grad mulig å behandle løsemiddelskade, og skadene er ofte permanente. Tiltak for å redusere løsemiddelskade i arbeidslivet, er derfor viktig.

Innånding av enkelte organiske løsemidler er vist å ha kreftfremkallende effekt hos mennesker (for eksempel benzen), og mange organiske løsemidler har sannsynligvis kreftfremkallende effekt ved høy konsentrasjon over lang tid.

Eksponering for høye konsentrasjoner av løsemidler over lengre perioder i svangerskapet kan være skadelig for fosteret. Gravide bør derfor ha et arbeidsmiljø uten risiko for løsemiddelskade.

Akutt forgiftning

Akutt forgiftning etter innånding av organiske løsemidlers gir ørhet og sløvhet. Effekten inntrer raskt, og personen tilstede vil kjenne ubehag etter noen få minutter. Det kan være en fordel, for da vil personen selv ofte iverksette riktig behandling, som er å gå bort fra stedet og puste inn frisk luft. Det er også en fordel med hvile til alle symptomer har avtatt. Innånding av svært høye konsentrasjoner kan gi nedsatt bevissthet, kvelning og død. Ved nedsatt bevissthet bør personen raskt til sykehus. Innånding av høye konsentrasjoner løsemidler kan bli misbrukt som et rusmiddel, og kalles da sniffing.

Svelging av organiske løsemidler kan gi tilsvarende symptomer som etter innånding. I tillegg kan løsemidlene komme over i lungene etter svelging, og dette kan gi en kjemisk lungebetennelse. Petroleumsdestillater har spesielt økt risiko for kommer over i lungene og gi en kraftig betennelse, og dette kan gi en alvorlig forgiftning når små barn drikker for eksempel white spirit.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg