Løsemiddelskade er varig organisk skade (forutsetter påvisbart tap av cellefunksjon) av hjerne, perifere nerver, lever eller nyrer på grunn av innånding eller inntak av løsemidler. Betegnelsen brukes ofte om kronisk toksisk encefalopati forårsaket av langvarig innånding av organiske løsemidler i yrkessammenheng (åttetimersdager over minimum 10 år, som regel betydelig lenger).

Det er mange grader av løsemiddelvirkninger, og ofte betegnes alle som løsemiddelskade, både de akutte, forbigående lette forgiftninger (rus), de som varer lenge, men går tilbake (subakutte) og de kroniske (det vil si varig funksjonssvekkelse på grunn av antatt celledød). Den kroniske tilstanden er det som egentlig burde ligge i begrepet løsemiddelskade.

Graden er avhengig av type påvirkning og varighet av eksponering samt om man har mulighet for restitusjonsperioder med normalisering av funksjonsforstyrrelsene dersom løsemiddelpåvirkningen opphører.

Løsemiddelskade kan også opptre i bloddannende organer, samt lever og nyre etter forgiftning med forskjellige typer løsemidler, vanligst for klorholdige. Noen løsemidler har større risiko enn andre for å påvirke arvestoff og medføre nedsatt fruktbarhet, eller øke risikoen for kreft (for eksempel benzen); n-heksan (normal-heksan) kan gi en spesiell typisk skade i de perifere nerver (polynevropati).

Behandling

Det er få behandlingsmuligheter når løsemiddelskaden først er blitt kronisk, men på tidligere tidspunkt er de fleste symptomer reversible. Det er viktig å unngå videre yrkesmessig løsemiddeleksponering, samt deretter aktivt å trene opp hukommelse og konsentrasjon over lang tid. Bedring kan merkes etter flere år.

Overfølsomheten for løsemidler, eksos og andre lukter kan bli plagsom, men dette er ikke uttrykk for hjerneskade og kan i noen grad bedres ved forsiktig tilvenning. På grunn av nervøse symptomer og problemer med innlæring av nye kunnskaper, vil det ofte mislykkes med omskolering til teoretiske yrker der det ikke er risiko for løsemiddeleksponering; og flere pasienter ender opp uten egnet attføringsmulighet. Det er derfor helt nødvendig å forebygge løsemiddelskade ved å gjennomføre forebyggende tiltak med arbeidsrutiner som følges opp av den enkelte arbeidstager.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg