Løsemiddelforgiftning er forgiftning på grunn av opptak av løsemidler i organismen. Løsemidler brukes i arbeidslivet og i hverdagslivet som rense- og vaskemiddel, i maling og lakk og tynnere, lakk- og malingfjernere, i lim og så videre.

Forgiftning kan oppstå på grunn av innånding av løsemiddeldamper. Langvarig hudkontakt kan føre til avfetting av huden og eksemforandringer. Løsemidler kan føre til akutte, forbigående narkotiske virkninger, mens noen (for eksempel benzen, styren, karbontetraklorid) dessuten kan gi lever-, nyre- eller beinmargsskader. Langvarig påvirkning kan føre til hjerneskader.

Løsemidler må brukes med forsiktighet, og man må sørge for god ventilasjon ved bruk av dem eller produkter som inneholder løsemidler. På grunn av risiko for fosterskader, må gravide ikke utsettes for løsemiddelpåvirkning. Løsemiddelforgiftning på grunn av påvirkning i arbeidslivet godkjennes som yrkesskade.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg