Latenstid brukes i medisinen om tre forhold:

Faktaboks

Uttale
latˈenstid
  • i infeksjonsmedisin: tiden fra smittetidspunktet til den smittede er blitt smitteførende (og dermed kan smitte andre). En beslektet term er inkubasjonstiden, som betegner tiden mellom smittetidspunktet og symptomdebut. Latenstiden kan være kortere enn inkubasjonstiden ved noen sykdommer, altså at en smittet kan smitte andre før vedkommende selv utvikler symptomer på sykdom. Det gjelder blant annet ved covid-19. Ved enkelte sykdommer er inkubasjonstiden lik latenstiden, mens den ved andre sykdommer er lenger enn inkubasjonstiden.
  • i fysiologi: om tiden som går fra irritasjonsøyeblikket til det irriterte vevet reagerer, for eksempel fra en nervegren stimuleres til muskelen trekker seg sammen.
  • i psykiatri: tiden fra en person tilsnakkes til det kommer en respons. Ved markerte depresjoner er det typisk forlenget latenstid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg