Legevakt er den delen av kommunehelsetjenesten som har beredskap ut over normal åpningstid på hverdager, i helger og på helligdager. Legevakten gir medisinsk hjelp fra allmennlege når slik hjelp ikke kan vente.

Først da kommunehelsetjenesteloven trådte i kraft i 1984, ble kommunene pålagt ansvaret for å organisere legevakt. Frem til da var legevakten mange steder organisert som et samarbeid mellom de lokale legene uten direkte medvirkning fra det offentlige. Fra 2012 er kommunenes plikt til å drive legevakt hjemlet i helse- og omsorgstjenesteloven.

Der legevakten ikke åpner før på ettermiddagen på hverdager, har kommunen plikt til å sikre at det er mulig å få legehjelp i akutte situasjoner også på dagtid. Samarbeidet mellom kommunens legevakt, den statlige ambulansetjenesten og sykehusene skjer ved hjelp av medisinsk nødmeldetjeneste.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg