Allmennmedisin er en medisinsk spesialitet som omfatter den generelle, forebyggende og behandlende medisin i kommunehelsetjenesten (primærhelsetjenesten). Allmennmedisin omfatter prinsipielt ikke privatpraktiserende spesialister.

Ifølge kommunehelsetjenesteloven av 1. jan. l984, omfatter allmennmedisin forebyggende medisin (helsestasjon, skolehelsetjeneste, bedriftshelsetjeneste, hygieniske tiltak), behandlende medisin, attføring (rehabilitering) og helseopplysning. Allmennmedisin ble en spesialitet 1. jan. l985 med definert videre- og etterutdannelse som omfatter allmennpraksis, sykehustjeneste og kurs. Spesialistutdannelsen er ikke obligatorisk. Det er opprettet institutter for allmennmedisin (samfunnsmedisin) ved de fire universitetene som tilbyr medisinutdannelse i Norge.

Antall leger i allmennmedisin gikk ned i 1960-årene, men har senere steget jevnt, særlig i 1980-årene (2004: 2884 allmennpraktikere). Det er i enkelte distrikter fremdeles underdekning når det gjelder kommunelegestillinger. Almenpraktiserende legers forening, Offentlige legers landsforbund og Norsk selskap for almenmedisin arbeider i fellesskap med å definere allmennmedisinens plass i helsetjenesten. Målet er å skaffe hele befolkningen fast lege og heve den faglige standard.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.