allmennmedisin

Artikkelstart

Allmennmedisin er en medisinsk spesialitet som omfatter den generelle, forebyggende og behandlende medisin i kommunehelsetjenesten (primærhelsetjenesten). Allmennmedisin omfatter prinsipielt ikke privatpraktiserende spesialister. I Norge er hovedarbeidsområdet for spesialister i allmennmedisin innenfor fastlegeordningen i kommunene. De fleste fastlegene er enten godkjente spesialister i allmennmedisin, eller under veiledet utdanning for å oppnå spesialistgodkjenning.

Lovregulering

Lovgrunnlaget for den allmennmedisinske virksomheten i kommunene finnes i helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 med tilhørende forskrifter. Reglene for spesialistutdanningen i allmennmedisin finnes i forskrift om spesialistutdanning og spesialistgodkjenning for leger og tannleger.

Organisering av allmennmedisinen

Antall leger i allmennmedisin gikk ned i 1960-årene, men har senere steget, særlig i 1980-årene og etter innføringen av fastlegeordningen i 2001. Det er ca. 4800 fastleger i Norge (2018). Det er 3870 godkjente spesialister i allmennmedisin (2019), hvorav 60 prosent er menn og 40 prosent kvinner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg