Allmennmedisin er en medisinsk spesialitet som omfatter den generelle, forebyggende og behandlende medisin i kommunehelsetjenesten (primærhelsetjenesten). Allmennmedisin omfatter prinsipielt ikke privatpraktiserende spesialister. I Norge er hovedarbeidsområdet for spesialister i allmennmedisin innenfor fastlegeordningen i kommunene. De fleste fastlegene er enten godkjente spesialister i allmennmedisin, eller under veiledet utdanning for å oppnå spesialistgodkjenning.

Lovregulering

Lovgrunnlaget for den allmennmedisinske virksomheten i kommunene finnes i helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 med tilhørende forskrifter. Reglene for spesialistutdanningen i allmennmedisin finnes i forskrift om spesialistutdanning og spesialistgodkjenning for leger og tannleger.

Organisering av allmennmedisinen

Antall leger i allmennmedisin gikk ned i 1960-årene, men har senere steget, særlig i 1980-årene og etter innføringen av fastlegeordningen i 2001. Det er ca. 4800 fastleger i Norge (2018). Det er 3870 godkjente spesialister i allmennmedisin (2019), hvorav 60 prosent er menn og 40 prosent kvinner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg