Medisinsk nødmeldetjeneste er et landsdekkende system for kommunikasjonsberedskap i helsetjenesten. Tjenesten består av akuttmedisinske kommunikasjonssentraler (AMK-sentraler) og legevaktsentraler. Nødmeldetjenesten utgjør kommunikasjonsberedskapen i helsetjenesten og sikrer befolkningen direkte kontakt med medisinsk fagkyndige ved behov for øyeblikkelig hjelp. Systemet tar dessuten hånd om kontakten mellom sykehus og helsepersonell i oppdrag utenfor sykehus.

Det er et krav om medisinsk nødmeldetjeneste i forskrift av 18. mars 2005 om krav til akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus, gitt med hjemmel i spesialisthelsetjenesteloven og kommunehelsetjenesteloven.

Et viktig prinsipp for nødmeldetjenesten er at medisinsk faglig ansvar og kontroll skal tas fra det øyeblikket publikum melder om en situasjon. Tjenesten organiserer samarbeidet mellom de ulike instansene i dette arbeidet og sikrer de teletekniske linjeforbindelsene (telefon-, radio- og datatjenester) mellom de forskjellige leddene som er involvert. Meldetjenesten skal gi en mest mulig likeverdig tilgang til beredskapsapparatet i helsetjenesten uansett bosted. Ved hjelp av nødnummeret 113, eller et lokalt legevakttelefonnummer, kan befolkningen melde behov for øyeblikkelig hjelp fra lege eller annet helsepersonell.

Fra 2007 blir et nytt landsdekkende digitalisert radiosamband gradvis tatt i bruk innenfor alle nødetatene. Dette nettet skal medvirke til bedre samhandling i akutte situasjoner. Det er også skjermet mot avlytting i motsetning til dagens helseradionett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.