Liktorner oppstår nesten alltid på tærne, hvor det er ben rett under huden. Det danner seg en træl på grunn av lokal gnissing i trange eller dårlig tilpassede sko, og det oppstår et enda sterkere trykk. Midt i liktornen utvikler det seg en søyleformet «kjerne», som kan irritere benvevet slik at det oppstår smerte når tærne beveges.

Liktorn av Kunnskapsforlaget. Gjengitt med tillatelse

Liktorn, tornlignende fortykkelse av hornhuden, som oftest på foten, som følge av langvarig trykkbelastning mot huden. Liktornen består av en plateformet fortykkelse i overhuden, som stikker ned i huden som en kon med spissen ned. Spissen trykker på underliggende vev og forårsaker smerte ved trykkbelastning.

Årsaken er vanligvis feilstilling i fotens knokler, f.eks. hallux valgus, ofte kombinert med trangt fottøy, som fører til at trykkbelastningen blir særlig stor på enkelte punkter.

Liktornen må fjernes kjemisk med liktornmidler, eller ved utskraping. For å hindre at liktornen skal komme tilbake, er det nødvendig å avlaste trykket, enten ved å forandre fottøy, bruke innleggssåle eller ved å korrigere eventuelle feilstillinger i fotens knokler med ortopedisk kirurgi.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.