Liktorn

Liktorner oppstår nesten alltid på tærne, hvor det er ben rett under huden. Det danner seg en træl på grunn av lokal gnissing i trange eller dårlig tilpassede sko, og det oppstår et enda sterkere trykk. Midt i liktornen utvikler det seg en søyleformet «kjerne», som kan irritere benvevet slik at det oppstår smerte når tærne beveges.

Liktorn
Av /Store norske leksikon.

Liktorn er en tornlignende fortykkelse av hornhuden, som oftest på foten, som følge av langvarig trykkbelastning mot huden. Liktornen består av en plateformet fortykkelse i overhuden, som stikker ned i huden som en kjegle med spissen ned. Spissen trykker på underliggende vev og forårsaker smerte ved trykkbelastning.

Faktaboks

Også kjent som

clavus, ilke

Årsak

Årsaken er vanligvis feilstilling i fotens knokler, for eksempel hallux valgus, ofte kombinert med trangt fottøy, som fører til at trykkbelastningen blir særlig stor på enkelte punkter.

Behandling

Liktornen må fjernes kjemisk med liktornmidler, eller ved utskraping. For å hindre at liktornen skal komme tilbake, er det nødvendig å avlaste trykket, enten ved å forandre fottøy, bruke innleggssåle eller ved å korrigere eventuelle feilstillinger i fotens knokler med ortopedisk kirurgi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg