Hallux valgus er en fotlidelse der stortåen peker mot de andre tærne og eventuelt legger seg over andre tå. Stortåen blir skjev og bredden på foten øker. Denne fotlidelsen er særlig utbredt hos kvinner.

Faktaboks

Uttale
hˈallux vˈalgus
Etymologi
av latin ‘stortå’, og valgus, ‘hjulbent’

Det har vært antatt at en viktig årsak til lidelsen er for trange eller spisse sko. Høye hæler gir enda dårligere forhold for foten. Lidelsen er imidlertid ikke alltid et resultat av dårlig fottøy. Noen har en medfødt tendens til å utvikle denne feilstillingen. Med alderen svekkes også musklene og leddbåndene som holder stortåen i riktig leie. Årsaken kan også være leddgikt. Leddgikt gir også ofte andre deformiteter av tærne på grunn av mer omfattende skade av ledd og leddkapsler.

Deformiteten gir trykk fra skoen på knokkelen og smerter. Huden kan bli irritert og tykk og det kan danne seg en slimpose (bursa) under huden. Denne slimposen kan bli infisert (bursitt).

Behandlingen

Går først og fremst ut på å finne frem til fornuftige sko. Særlig plagsomme tilfeller blir behandlet kirurgisk med korreksjon av feilstillingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg