Magesaftundersøkelse er en undersøkelse av hvor mye magesaft som produseres i magesekken og hvordan magesaften er sammensatt. Magesaften hentes opp fra magesekken ved hjelp av en sonde som føres ned gjennom munnen og spiserøret. Ofte undersøker man såkalt basalsekresjon og stimulert sekresjon. Basalsekresjon, eller vanlig sekresjon, er magesaft som magesekken skiller ut uten å ha fått noen stimulus eller signal. Stimulert sekresjon er den magesaften som skilles ut etter at magesekken har blitt stimulert. Slik får man også et mål for magesekkens maksimale produksjon av magesaft.

Tidligere var det stor interesse for slike målinger, blant annet fordi man trodde at magesår skyldtes ubalanse i sammensetningen av magesaften. I dag er dette mindre aktuelt, og undersøkelser av magesaften gjøres bare i helt spesielle tilfeller. Endoskopiske undersøkelser med vevsprøver av slimhinnen kan i mange tilfeller gi bedre informasjon enn magesaftundersøkelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg