endoskopi

Endoskopi kan brukes for å undersøke for eksempel spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen. Legen til venstre i bildet fører et rør med lys og kamera inn gjennom pasientens munn. I venstre hånd holder legen en konsoll som blant annet kan styre vinkelen på kameraet i spissen av endoskopirøret. Bildene fra kameraet vises på skjermen til høyre i bildet.

Endoskopi
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Endoskopi er en undersøkelsesmetode der man fører et rør forsynt med elektrisk lys og speilanordning (endoskop) inn i et av kroppens hulorganer, slik at det kan undersøkes innvendig.

Faktaboks

Uttale
endoskopˈi
Etymologi
av gresk endon, ‘innvortes’, og skopein, ‘se’

Man kan for eksempel undersøke bronkienes indre ved hjelp av et bronkoskop. Dette føres inn gjennom munnen, svelget og luftrøret. Metoden kalles bronkoskopi.

Bøyelige (fleksible) skop kan føye seg etter buktningene i de aktuelle organene, mens man likevel beholder sikten ved hjelp av linsene.

Bruk

Undersøkelsen gjøres som regel under lokalbedøvelse og er praktisk talt ufarlig. Gjennom fine kanaler i endoskopet kan man suge opp slim og sekret for å bedre oversikten. Det er også mulig føre ned tynne instrumenter gjennom kanalene og ta vevsprøver fra sår eller svulster som ser mistenkelige ut. Disse vevsprøvene kan undersøkes mikroskopisk, og kan gjøre det enklere å stille en diagnose.

Det er også mulig å fargefotografere, filme og gjøre videoopptak gjennom endoskopet. Undersøkelsesresultatet kan lagres for senere dokumentasjon, sammenligning og undervisning.

Man kan også operere gjennom endoskopet, såkalt «kikkhullskirurgi». Det er for eksempel mulig å fjerne polypper fra tykktarmen eller magesekken, noe som ellers hadde krevd operasjon. Gallestener kan fjernes fra de store gallegangene, og derved spares pasienten for en ofte risikofylt operasjon. Mageblødninger kan stanses, og løsrevne menisker sys fast. Den vanligste kikkhullsoperasjonen (laparoskopisk) i dag er fjerning av galleblæren, laparoskopisk kolecystektomi.

Fiberglass

I 1960-årene ble det oppdaget at fiberglass er et ytterst velegnet materiale til å bygge endoskopiske instrumenter med. En av de viktigste egenskapene til dette stoffet er at det slipper gjennom lyset som blir ledet gjennom det. Om en sterk lyskilde plasseres ved begynnelsen av et slikt rør, vil lysstyrken nesten ikke minke.

Dessuten kan fiberglass lages i form av svært bøyelige tråder. Én million slike tråder ble føyd sammen til et rør med en diameter på én centimeter, uten at den store bøyeligheten gikk tapt. Fiberendoskopet ble ytterligere forbedret ved at instrumentets endepunkt ble gjort bevegelig, slik at en nå kan gjøre detaljerte observasjoner av et organ; for eksempel magesekken.

De viktigste endoskopiske metodene

Metode Formål
anoskopi undersøkelse av nedre del av endetarmen
artroskopi undersøkelse av innsiden av ledd
bronkoskopi undersøkelse av luftrøret
cystoskopi undersøkelse av urinblæren
duodenoskopi undersøkelse av tolvfingertarmen
gastroskopi undersøkelse av spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen
koloskopi undersøkelse av tykktarmen
kolposkopi undersøkelse av skjeden
laryngoskopi undersøkelse av strupehodet
mediastinoskopi undersøkelse av rommet mellom lungene
otoskopi undersøkelse av øret
pleuroskopi undersøkelse av lungehinnene
rektoskopi undersøkelse av endetarmen
rhinoskopi undersøkelse av nesehulen
øsofagoskopi undersøkelse av spiserøret

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg