Endoskopi

Endoskopi kan brukes for å undersøke for eksempel spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen. Legen til venstre i bildet fører et rør med lys og kamera inn gjennom pasientens munn. I venstre hånd holder legen en konsoll som blant annet kan styre vinkelen på kameraet i spissen av endoskopirøret. Bildene fra kameraet vises på skjermen til høyre i bildet.

Endoskopi
Av /Shutterstock.

Endoskopi er en undersøkelsesmetode der man fører et rør med elektrisk lys og speil (endoskop) inn i et av kroppens hulorganer, slik at det kan undersøkes innvendig.

Faktaboks

Uttale
endoskopˈi
Etymologi
av gresk endon, ‘innvortes’, og skopein, ‘se’

Man kan for eksempel undersøke bronkienes indre ved hjelp av et bronkoskop. Dette føres inn gjennom munnen og svelget, ned i luftrøret. Metoden kalles bronkoskopi.

Bøyelige (fleksible) skop kan føye seg etter buktningene i de aktuelle organene, mens man likevel beholder sikten ved hjelp av linsene.

Bruk

Undersøkelsen gjøres som regel under lokalbedøvelse og er praktisk talt ufarlig. Gjennom fine kanaler i endoskopet kan man suge opp slim for å bedre oversikten. Det er også mulig føre ned tynne instrumenter gjennom kanalene og ta vevsprøver fra sår eller svulster som ser mistenkelige ut. Disse vevsprøvene kan undersøkes mikroskopisk, og kan gjøre det enklere å stille en diagnose.

Det er også mulig å fargefotografere, filme og gjøre videoopptak gjennom endoskopet. Resultatene kan lagres for senere dokumentasjon, sammenligning og undervisning.

Man kan også operere gjennom endoskopet, såkalt «kikkhullskirurgi». Det er for eksempel mulig å fjerne polypper fra tykktarmen eller magesekken, noe som ellers hadde krevd operasjon. Gallestener kan fjernes fra de store gallegangene, og derved spares pasienten for en ofte risikofylt operasjon. Mageblødninger kan stanses, og løsrevne menisker sys fast. Den vanligste kikkhullsoperasjonen (laparoskopisk) i dag er fjerning av galleblæren, laparoskopisk kolecystektomi.

Fiberglass

I 1960-årene ble det oppdaget at fiberglass var godt egnet til å lage endoskopiske instrumenter. En av de viktigste egenskapene til dette stoffet er at det slipper gjennom lyset som blir ledet gjennom det. Om en sterk lyskilde plasseres ved begynnelsen av et slikt rør, vil lysstyrken nesten ikke minke.

Dessuten kan fiberglass lages i form av svært bøyelige tråder. Én million slike tråder ble føyd sammen til et rør med en diameter på én centimeter, uten at den store bøyeligheten gikk tapt. Fiberendoskopet ble ytterligere forbedret ved at instrumentets endepunkt ble gjort bevegelig, slik at en nå kan gjøre detaljerte observasjoner av et organ; for eksempel magesekken.

De viktigste endoskopiske metodene

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg