AMK-sentral er telefonsentralen som besvarer det medisinske nødnummeret 113 og overvåker ambulansetransporter. AMK-sentraler er plassert i sykehus med ansvar for mottak av pasienter med akutte problemstillinger og er bemannet av helsepersonell, vanligvis sykepleiere.

AMK-sentralene er en del av den medisinske nødmeldetjenesten og samarbeider med legevaktsentraler (LV-sentraler) om formidling av legevakt, hjemmesykepleier, jordmor og ambulanse. AMK-sentralen fungerer ofte også som legevaktsentral for kommunen eller nærområdet sykehuset ligger i.

AMK-sentralene mottar meldinger blant annet over det medisinske nødtelefonnummer 113, og det er AMK-sentralen som bestemmer hva slags hjelp som trengs i de ulike situasjoner (helsepersonell, politi, brann-/redningsvesen og lignende), og hvilken hastegrad (prioritet) henvendelsen skal få. Deretter velges tiltak ut ifra behovet. Råd og instruksjoner gis til innringeren, og ved utrykning gis informasjon til lege og ambulanse.

Ansvaret for etablering og drift av AMK-sentraler er lagt til de regionale helseforetakene, mens kommunene har ansvar for etablering og drift av LV-sentraler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.