Musculus tensor tympani er en smal muskelstreng i mellomøret. Den springer ut fra brusken i øretrompeten (tuba auditiva) og går gjennom en fasciekledd kanal (semicanalis musculi tensoris tympani) i tinningbeinet før den knekker i rett vinkel rundt endekanten av kanalen (processus cochleariformis) og fester seg på basis av skaftet på hammeren (malleus). Ved reflektorisk kontraksjon trekker muskelen i hammerskaftet, spenner trommehinnen (membrana tympani), og kan på den måten regulere spenningen og dermed overføringen av lydenergi til det indre øre.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus t'ensor t'ympani

Etymologi

latin: tensor, 'den som spenner', og gresk: tympanon, 'tromme, membran'

Muskelen kontraheres reflektorisk ved påvirkning av sterke akustiske stimuli, og reduserer derved overføringsenergien i ørebeina. Den representerer dermed en viss beskyttelse av det indre øre ved forekomst av sterke lydinntrykk. Reaksjonen er imidlertid langsom, og muskelen kan derfor vanskelig beskytte mot plutselige, uventete sterke lyder (smell av forskjellig art).

Anatomisk nøkkelinformasjon:

  • Innervasjon: Nervus mandibularis (V3), nervus tensoris tympani
  • Utspring: tuba auditiva
  • Feste: manubrium mallei

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg