Øre.

Øre. Trommehinnen (membrana tympani) sett gjennom et otoskop.

Av /NTB Scanpix ※.
Mellomørebetennelse.

Mellomørebetennelse. A) Normal trommehinne, slik som den sees i otoskopet. B) Trommehinnens utseende ved en bakteriell betennelse i mellomøret. Hinnen er sterkt rød og hvelvet utover, og det er inntrådt spontan perforasjon, slik som det er vist ved den lille pussdråpen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Trommehinnen, membrana tympanica, er en tynn membran som skiller den ytre øregangen (meatus acusticus externus) fra mellomøret (auris media).

Faktaboks

Også kjent som
membrana tympanimyringamyrinx myrinx myringa

Trommehinnen danner den indre begrensningen av øregangen. Trommehinnen er en bindevevshinne som på ut- og innsiden er kledd av epitel. Hinnens største del, som er svært stram (pars tensa), er tilnærmet sirkelrund. Her er hammerens lange ben festet. Ovenfor denne delen er det en liten halvmåneformet utvidelse av sirkelen, Shrapnells membran (pars flaccida), hvor hinnen ikke er så stram. Trommehinnens diameter er om lag én centimeter med et areal på omtrent 0,7 kvadratcentimeter. Trommehinnen settes i svingninger av lydbølger og overfører svingningene til ørebeina.

Sykdommer

Sykdommer i trommehinnen har som regel sammenheng med sykdommer i svelget, øregangen eller mellomøret. Ved betennelser i øregangen vil det vanligvis også være betennelse i trommehinnen, myringitt. Ved akutt mellomørebetennelse vil trommehinnen være rød og buke ut i øregangen, noe som er svært smertefullt. Smertene gir seg når trommehinnen sprekker eller legen stikker hull på den (paracentese). Ved kronisk mellomørebetennelse er det et permanent hull i trommehinnen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg