Oksidativ fosforylering er en biokjemisk prosess som er koblet sammen med og ledsager oksidasjonsprosessene i elektrontransportkjeden.

Faktaboks

Uttale
oksˈidativ fosforylˈering

I oksidativ fosforylering tilføres ADP (adenosindifosfat) en fosfatgruppe slik at det dannes ATP (adenosintrifosfat). Prosessen er energikrevende og forbruker oksygen (O2) og protoner (H+-ioner) under dannelsen av vann (H2O). Energien kommer fra oppfangede elektroner ved nedbrytning av stoffskifteprodukter som oppstår når fett og karbohydrater brytes ned i cellen.

ATP er cellenes energivaluta som er nødvendig for syntese av proteiner, dannelse av arvestoffets byggesteiner (puriner og pyrimidiner), transport gjennom membraner, muskelsammentrekning og andre energikrevende reaksjoner. Det meste av organismenes ATP-produksjon foregår gjennom oksidativ fosforylering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg