Pyrimidiner er en gruppe av organiske forbindelser som inneholder en seksleddet karbonring.

Faktaboks

Uttale
pyrimidˈiner

Pyrimidin danner de fysiologisk viktige stoffene cytosin, tymin og uracil, som inngår i nukleinsyrene DNA og RNA.

Kjemisk struktur

Pyrimidin består av en heterosyklisk karbonring med seks ledd, hvor to av leddene er nitrogenatomer. Kjemisk formel er C4H4N2.

Nukleotider

Pyrimidin er en viktig del av byggesteinene nukleotider i DNA og RNA. Et nukleotid består av en fosfatgruppe og et sukkermolekyl bundet til en nitrogenbase, hvor nitrogenbasen er laget av purin eller pyrimidin. Nitrogenbasene cytosin, tymin og uracil er laget av en pyrimidinring. Det som skiller nitrogenbasene fra hverandre er hvilke atomer som er bundet til karbon- og nitrogenatomene i pyrimidinringen.

I DNA er nukleotidene koblet sammen til lange kjeder, hvor sukkermolekylet og fosfatgruppen danner den ytre grunnstrukturen, mens nitrogenbasene er vendt innover. I DNA brukes nitrogenbasene adenin, guanin, cytosin og tymin. Basene bindes sammen to og to av hydrogenbindinger, og de bindes alltid sammen i parene adenin–tymin og cytosin–guanin. I RNA er tymin byttet ut med uracil, som alltid bindes sammen med adenin.

Nitrogenbasene adenin og guanin er laget av purin, som består av en pyrimidinring og en karbonring med fem ledd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg