Når oksygen forbinder seg med et annet stoff, frigjøres energi, vanligvis som varme. Kjente eksempler på slike reaksjoner (oksidasjoner) er forbrenningsprosesser, der reaksjonene foregår hurtig og under sterk varmeutvikling, og tæringsprosesser (for eksempel rustdannelse), hvor reaksjonene foregår langsomt ved lav temperatur.
Nesten alle celler skaffer seg energi ved å ta opp og forbrenne næringsstoffer, særlig glukose og fett. Denne oksidasjonen formidles av enzymer og foregår trinnvis ved lav temperatur. Ved denne prosessen dannes avfallsproduktene vann og karbondioksid (CO2), som så utskilles.
Ved hjelp av solenergi (fotosyntese) kan grønne planter bygge opp karbohydrat (særlig stivelse) av karbondioksid og vann. Oksygenet i vannet blir avgitt til atmosfæren, og prosessen bidrar dermed til at det biologiske kretsløpet holdes i gang.
Oksygenet i atmosfæren og det oksygenet som er løst opp i vannet, er et produkt av fotosyntesen, men mengden av oksygen i atmosfæren er svært stor sammenlignet med den mengden som omsettes gjennom respirasjon og fotosyntese i løpet av et år.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.