Oksygen er et grunnstoff som er livsviktig for mennesker. Oksygen er i fri tilstand en gass uten smak, lukt og farge. I luften er om lag 21 prosent oksygen.

Faktaboks

Uttale
oksygˈen
Etymologi
av gresk oksys, ‘spiss, skarp’, og -gen, det vil si egentlig ‘syredanner’
Også kjent som

surstoff

I kroppen brukes oksygen i forbrenning av næringsstoffer som fett, karbohydrater og proteiner. Slik forbrenning skjer gjennom celleånding.

Reaksjoner med oksygen

Når oksygen binder seg til et annet stoff, frigjøres energi, vanligvis som varme. Kjente eksempler på slike reaksjoner er forbrenningsprosesser, der reaksjonene foregår hurtig og under sterk varmeutvikling. Slike prosesser kalles oksidasjoner.

De fleste celler skaffer seg energi ved å ta opp og forbrenne næringsstoffer, særlig glukose og fett. Oksidasjonene som foregår i denne forbrenningen er avhengig av enzymer og foregår over flere trinn ved lav temperatur. Avfallsproduktene er vann og karbondioksid (CO2), som skilles ut.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg