Oksygenradikaler er en fellesbetegnelse på oksygenatomer og molekyler hvor oksygen inngår og hvor oksygenet har et uparet elektron i det ytre elektronskallet. Det vil gi molekylet en negativ ladning, og gjøre det sterkt reaktivt. Oksygenradikaler kan inngå i peroksidasjoner av cellemembraner og forårsake celledød. Dette er en av drapsmekanismene som hvite blodceller, for eksempel dreperceller, bruker når sykdomsfremkallende bakterier blir angrepet i det cellulære immunforsvaret.

Faktaboks

Uttale
oksygˈenradikˈaler

Oksygenradikaler i små konsentrasjoner oppstår normalt i kroppens celler og vev, blant annet som resultat av den normale bakgrunnsstrålingen, og kan forårsake vevsskade. Oksygenradikaler brytes ned og uskadeliggjøres av naturlig forekommende antioksidanter, som C-vitamin og E-vitamin. Oksygenradikaler har muligens en rolle i aldringsprosessen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg