C-vitamin

Strukturformel for C-vitamin
C-vitamin av . CC BY SA 3.0
Molekylmodell av C-vitamin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
C-vitamin av . CC BY SA 3.0
Gode kilder til vitamin C i norsk kosthold er frukt, bær, poteter og grønnsaker. Kiwi er meget rik på C-vitaminer.
Kiwi av /Shutterstock. Gjengitt med tillatelse

C-vitamin (askorbinsyre) er et vannløselig vitamin som beskytter mot oksidativ skade, altså er det en antioksidant. C-vitamin er nødvendig for dannelsen av den intercellulære substansen kollagen i bindevev, bruskvev, benvev og tannben, og fremmer opptak av ikke-hemjern i tarm.

Faktaboks

Også kjent som
askorbinsyre

Kilder for vitamin C

Gode kilder i norsk kosthold er grønnsaker, frukt, bær og poteter. Utilstrekkelig tilførsel av vitamin C kan føre til skjørbuk.

Mulighet for syntese av vitamin C

Mange arter kan produsere vitamin C i cellene. C-vitamin syntetiseres da med glukose som utgangspunkt. Menneske (sammen med marsvin og noen fler) har derimot et synteseapparat som mangler det siste enzymet i denne prosessen, gulonolaktone oksidase, hvilket er ansvarlig for omdannelse av gulonolakton til vitamin C. Dette gjør at inntak av vitamin C gjennom kosten er helt nødvendig for blant annet mennesker og marsvin.

Bruk av vitamin C-tilskudd

C-vitamin fås kjøpt i butikk og apotek (tabletter og brusetabletter) opp til 1 gram. Siden vitamin C har god vannløselighet, blir overskuddet raskt skilt ut i urinen.

Inntak av store doser vitamin C kan i noen tilfeller føre til nyrestein på grunn av økt oksalsyre i urinen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg