C-vitamin

Kiwi
Gode kilder til vitamin C i norsk kosthold er frukt, bær, poteter og grønnsaker. Kiwi er meget rik på C-vitaminer.
Av /Shutterstock.
C-vitamin
Molekylmodell av C-vitamin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
C-vitamin
Lisens: CC BY SA 3.0
C-vitamin
Strukturformel for C-vitamin
C-vitamin
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

C-vitamin (askorbinsyre) er et vannløselig vitamin som beskytter mot oksidativ skade, altså er det en antioksidant. C-vitamin er nødvendig for å danne kollagen, substansen imellom cellene i bindevev, bruskvev, beinvev og tannbein. C-vitamin fremmer også opptak av ikke-hemjern i tarmen.

Faktaboks

Også kjent som
askorbinsyre, E 300

Kilder for vitamin C

Gode kilder i norsk kosthold er grønnsaker, frukt, bær og poteter. Utilstrekkelig tilførsel av vitamin C kan føre til skjørbuk.

Mulighet for syntese av vitamin C

Mange arter kan produsere vitamin C i sine egne celler. C-vitamin lages da med glukose som utgangspunkt. Mennesket, sammen med marsvin og noen flere, har derimot et synteseapparat som mangler det siste enzymet i denne prosessen, gulonolaktone oksidase. Dette enzymet omdanner gulonolakton til vitamin C. Dette gjør at inntak av vitamin C gjennom kosten er helt nødvendig for blant annet mennesker og marsvin.

Bruk av vitamin C-tilskudd

C-vitamin fås kjøpt i butikk og apotek (tabletter og brusetabletter) opptil ett gram. Siden vitamin C har god vannløselighet, blir overskuddet raskt skilt ut i urinen.

Inntak av store doser vitamin C kan i noen tilfeller føre til nyrestein på grunn av økt oksalsyre i urinen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg