Kiwi
Gode kilder til vitamin C i er frukt, bær, poteter og grønnsaker. Kiwi er svært rik på C-vitaminer.
Av /Shutterstock.
C-vitamin
Molekylmodell av C-vitamin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
C-vitamin
Lisens: CC BY SA 3.0
C-vitamin
Strukturformel for C-vitamin
C-vitamin
Lisens: CC BY SA 3.0

C-vitamin, også kalt askorbinsyre, er et vannløselig vitamin. Det er nødvendig for å danne kollagen, substansen mellom cellene i bindevev, bruskvev, beinvev og tannbein. C-vitamin fremmer også opptak av ikke-hemjern i tarmen. Videre beskytter C-vitamin mot oksidativ skade. Det er altså en antioksidant.

Faktaboks

Også kjent som
askorbinsyre, E 300, vitamin C

Kilder til C-vitamin

Gode kilder til C-vitamin i norsk kosthold er grønnsaker, frukt, bær og poteter. Hvis man får i seg for lite C-vitaminer, kan man få skjørbuk.

Mulighet for syntese av C-vitamin

Mange dyr kan produsere C-vitamin i sine egne celler. C-vitamin lages da med glukose som utgangspunkt. Primatene som videre førte til menneskets opprinnelse mistet denne evnen for om lag 60 millioner år siden. Mennesket, sammen med marsvin og noen flere, har et synteseapparat som mangler det siste enzymet i prosessen, gulonolaktone oksidase. Dette enzymet omdanner gulonolakton til C-vitamin. Dette gjør at inntak av vitaminet gjennom kosten er helt nødvendig for blant annet mennesker og marsvin.

Bruk av vitamintilskudd

C-vitamin fås kjøpt i butikk og apotek (tabletter og brusetabletter) opptil ett gram. Siden C-vitamin har god vannløselighet, blir overskuddet raskt skilt ut i urinen.

Inntak av store doser C-vitamin kan i noen tilfeller føre til nyrestein på grunn av økt oksalsyre i urinen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg