C-vitamin (askorbinsyre) er et vannløselig vitamin som beskytter mot oksidativ skade, altså er det en antioksidant. C-vitamin er nødvendig for dannelsen av den intercellulære substansen kollagen i bindevev, bruskvev, benvev og tannben, og fremmer opptak av ikke-hemjern i tarm.

Gode kilder i norsk kosthold er grønnsaker, frukt, bær og poteter. Utilstrekkelig tilførsel av vitamin C kan føre til skjørbuk.

Mange arter kan produsere vitamin C i cellene. C-vitamin syntetiseres da med glukose som utgangspunkt. Menneske (sammen med marsvin og noen fler) har derimot et synteseapparat som mangler det siste enzymet i denne prosessen, gulonolaktone oksidase, hvilket er ansvarlig for omdannelse av gulonolakton til vitamin C. Dette medfører at inntak av vitamin C gjennom kosten er helt nødvendig for blant annet mennesker og marsvin.

C-vitamin fås kjøpt i butikk og apotek (tabletter og brusetabletter) opp til 1 gram. Siden vitamin C har god vannløselighet blir overskuddet raskt skilt ut i urinen.

Inntak av store doser vitamin C kan i noen tilfeller føre til nyrestein på grunn av økt oksalsyre i urinen.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.