C-vitamin (askorbinsyre) er et vannløselig vitamin som beskytter mot oksidativ skade, altså er det en antioksidant. C-vitamin er nødvendig for dannelsen av den intercellulære substansen kollagen i bindevev, bruskvev, benvev og tannben, og fremmer opptak av ikke-hemjern i tarm.

Gode kilder i norsk kosthold er grønnsaker, frukt, bær og poteter. Utilstrekkelig tilførsel av vitamin C kan føre til skjørbuk.

Mange arter kan produsere vitamin C i cellene. C-vitamin syntetiseres da med glukose som utgangspunkt. Menneske (sammen med marsvin og noen fler) har derimot et synteseapparat som mangler det siste enzymet i denne prosessen, gulonolaktone oksidase, hvilket er ansvarlig for omdannelse av gulonolakton til vitamin C. Dette gjør at inntak av vitamin C gjennom kosten er helt nødvendig for blant annet mennesker og marsvin.

C-vitamin fås kjøpt i butikk og apotek (tabletter og brusetabletter) opp til 1 gram. Siden vitamin C har god vannløselighet, blir overskuddet raskt skilt ut i urinen.

Inntak av store doser vitamin C kan i noen tilfeller føre til nyrestein på grunn av økt oksalsyre i urinen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.