E-vitamin er et fettløselig vitamin som finnes i cellemembraner hvor det utfører sin funksjon som antioksidant. Gjennom nøytralisering av frie radikaler sørger vitaminet for at reaktive stoffer ikke fører til celleskade. Mangel kan blant annet føre til fertilitetsforstyrrelser og muskeldegenerasjon.

Anbefalt daglig tilførsel er 8 milligram for voksne kvinner og 10 milligram for menn. Behovet er antatt å være større om kosten inneholder mye flerumettet fett. E-vitamin finnes i mange næringsmidler. I norsk kosthold er ulike typer fett den viktigste kilden til E-vitamin. Vegetabilske oljer som raps- og maisolje (28 mg/100 g) og solsikkeolje (59 mg/100 gram) er spesielt rike kilder. Kornprodukter, egg, grønnsaker, frukt og melkeprodukter er også viktige kilder. Hvetekimolje inneholder hele 140 mg/ 100 gram, og er dermed en særdeles rik kilde til vitaminet.

E-vitamin omfatter en rekke forbindelser med kjemisk navn tokoferoler, der α-tokoferol er den viktigste. Se antioksidanter og vitaminer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg