E-vitamin

E-vitamin er et fettløselig vitamin som finnes i cellemembraner hvor det utfører sin funksjon som antioksidant og på den måten forhindrer dannelse av reaktive stoffer og utvikling av celleskade. Ved mangel kan det opptre fertilitetsforstyrrelser, muskeldegenerasjon, med mer.

Ernæring 

Behovet for E-vitamin øker med alderen. Anbefalt daglig tilførsel er 8 milligram for voksne kvinner og 10 milligram for menn. E-vitamin finnes i mange næringsmidler. I norsk kosthold er de viktigste kildene til E-vitamin vegetabilske oljer, kornprodukter, frukt og grønnsaker. Hvetekimolje er en særlig rik kilde.

Kjemi

E-vitaminer har kjemisk navn tokoferoler, der α-tokoferol er viktigst. E-vitamin virker antagelig ved å stabilisere cellenes umettede fettstoffer mot oksidasjon og holde visse Fe-Se-grupper redusert. Se antioksidanter og vitaminer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg