Oppmerksomhetsforstyrrelse, atferdsforstyrrelse som oppstår i løpet av de første fem leveår og som er kjennetegnet ved oppmerksomhetssvikt.

Bruk av flere ulike betegnelser og forkortelser for samme type lidelser skaper forvirring. Årsaken til bruken er flere endringer i amerikansk terminologi (DSM-systemet) i løpet av få år samtidig som Verdens helseorganisasjon har innført et nytt alternativt internasjonalt klassifikasjonssystem med delvis annen terminologi (ICD-10).

I tidsskrifter og blant mange fagfolk brukes ofte den amerikanske forkortelsen for oppmerksomhetsforstyrrelse: AD (attention deficit) eller ADD (attention deficit disorder). Hvis et barn har forstyrrelse av oppmerksomhet og aktivitet samtidig, noe som oftest er tilfelle, brukes den amerikanske forkortelsen ADH (attention deficit hyperactivity) eller ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) som av og til også skrives AD/HD.

Offisiell norsk terminologi for ADH, ADHD eller AD/HD er (innenfor ICD-10) «forstyrrelser av aktivitet og oppmerksomhet». Symptomer og tegn på hyperaktivitet kan dominere hos noen. Denne lidelsen kalles på norsk (ICD-10) «hyperkinetisk atferdsforstyrrelse». Hyperkinetisk syndrom er en eldre betegnelse for samme lidelse; amerikansk: HD (hyperactivity disorder). En annen eldre samlebetegnelse for disse tilstandene var MBD, av engelsk minimal brain dysfunction (lett hjerneskade). Begrepet brukes fortsatt en del, men forsøkes unngått da det hos flertallet som har forstyrrelser av aktivitet og oppmerksomhet, ikke foreligger sikker hjerneskade.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.