Perinatal død er død som inntreffer i tidsrommet fra 22. svangerskapsuke (tidligere mer vanlig regnet fra 28. svangerskapsuke) til én uke etter fødselen (perinatal er det som har å gjøre med tiden før, under og den første uken etter en fødsel).

Faktaboks

Uttale
perinatˈal dødelighet
Etymologi

gresk peri- 'omkring' og latin natalis, 'fødsel'

Også kjent som
perinatal mortalitet

I 2016 var den perinatale dødeligheten i Norge 4,5 per 1000 fødte barn, mens den tidlig på 1900-tallet var omkring 50. Det store fallet i spedbarnsdødlighet begynte etter andre verdenskrig, og bare siden slutten av 1960-årene har det vært en betydelig nedgang. Dette skyldes blant annet bedre sosiale og økonomiske kår, høyere levestandard, bedre helse og medisinske fremskritt. Norge har en av de beste dødelighetsstatistikker i verden.

67 prosent av dødsfallene skjer før fødselen. Død tidlig etter fødselen er forårsaket av misdannelser i 70 prosent og komplikasjoner i svangerskap og rundt fødselen i 30 prosent.

Det er viktig at risikofødsler identifiseres, og at barnet forløses med nødvendig kompetanse til stede.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg