Asfyksi er en alvorlig tilstand hos nyfødte som følge av utilstrekkelig oksygentilførsel. Det er en av de viktigste årsakene til dødelighet før, under og straks etter fødselen.

Før fødsel

Asfyksi kan opptre før fødselen (fosterasfyksi) hvis oksygentilførselen fra morkaken gjennom navlestrengen av en eller annen grunn blir hindret. I overtidige svangerskap inntrer ofte fosterasfyksi fordi morkaken etter at svangerskapet er fullgått etter hvert undergår degenerative forandringer som hindrer overgangen av oksygen. Ved fosterasfyksi vil fosteret enten dø eller det fødes levende med tegn til oksygenmangel. Det kan da i mange tilfeller bringes til live ved riktig behandling.

Etter fødsel

Medfødt asfyksi kan også skyldes at den nyfødte ikke starter å puste etter fødselen, som følge av en hjerneskade som lammer sentret som styrer pusteaktiviteten i hjernen, eller ved sykdommer som fører til mangelfull oksygentilførsel til hjernen.

Asfyksi kan oppstå også i de første dager etter fødselen, spesielt hos for tidlig fødte barn, som har en mindre utviklet regulering av pusteaktiviteten.

Behandling

Behandlingen av asfyksi består i pustestøtte, enten kortvarig ved maske og ventilasjonsbag eller annen pustestøttende behandling over tid. For å begrense potensiell hjerneskade benyttes nedkjøling av hele kroppen til 33–34 grader celsius i tre døgn (terapeutisk hypotermi). Annen avansert nyfødtmedisinsk behandling er ofte også nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg