asfyksi (hos nyfødte)

Artikkelstart

Asfyksi er en kvelningstilstand hos barn som følge av utilstrekkelig oksygentilførsel. Det er den viktigste årsak til dødelighet før, under og straks etter fødselen.

Asfyksi kan opptre før fødselen (fosterasfyksi) hvis oksygentilførselen fra morkaken gjennom navlestrengen av en eller annen grunn blir hindret. I overtidige svangerskap inntrer ofte fosterasfyksi fordi morkaken etter at svangerskapet er fullgått, etter hvert undergår degenerative forandringer som hindrer overgangen av oksygen. Ved fosterasfyksi vil fosteret enten dø eller det fødes levende, skinndød (medfødt asfyksi). Det kan da i mange tilfeller bringes til live ved riktig behandling.

Medfødt asfyksi kan også skyldes at åndedrettet ikke trer i funksjon etter fødselen, som følge av en hjerneskade som lammer barnets åndedrettssentrum i hjernen, for eksempel en lammelse som følge av ukritisk bruk av smertestillende midler til moren under fødselen.

Asfyksi kan oppstå også i de første dager etter fødselen, spesielt hos for tidlig fødte barn, på grunn av åndedrettsorganenes umodenhet hos disse, eller fordi barnet under fødselen har sugd fostervann ned i sine luftveier.

Behandlingen av asfyksi består først og fremst i kunstig tilførsel av oksygen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg