Peritoneal skylling er skylling av bukhulen. Dette gjøres etter alle operasjoner i bukhulen hvor det har vært hull på tarmen eller hvor det har vært store betennelsesprosesser, som for eksempel sprukken blindtarm. Rutinene for skylling varierer fra sykehus til sykehus, og ikke alle sykehus foretar skylling ved for eksempel sprukken blindtarm.

Faktaboks

Uttale
peritoneˈal skylling

Peritoneal skylling ble tidligere foretatt raskt etter at en alvorlig skadet pasient med mistanke om bukskade kom inn på sykehus, men denne undersøkelsen er nå oftest erstattet med en rask CT eller ultralydundersøkelse. Ved peritoneal skylling i forbindelse med ulykker legges et lite snitt gjennom bukveggen i underkant av navlen, og det settes inn en liter klar væske. Posen legges så på gulvet, og som følge av heverteffekt tømmes væsken ut igjen i posen. Dersom væsken er blodig, er det tegn på blødning i bukhulen, og pasienten bør opereres raskt. Skyllevannet kan også analyseres på forekomst av bakterier og amylaser som kan tyde på tarmskade eller skade av bukspyttkjertelen.

Vanligvis skylles det med en eller to liter saltvann, men i prinsippet skylles det til skyllevannet ser rent ut.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg