blindtarmbetennelse

Blindtarmbetennelse. Åpen blindtarmoperasjon. Over: Hudsnitt over McBurneys punkt. Bukveggsmuskulaturen spaltes og bukhinnen åpnes. Under: Blindtarmen trukket ut gjennom bukveggsnittet. Basis av blindtarmen er knyttet over med en tråd (ligatur). Med en kniv skjæres basis over og blindtarmen fjernes. Bukveggen lukkes med hudsuturer.

Av /Store medisinske leksikon ※.
Legeundersøkelse for blindtarmbetennelse med trykk i buken ved Mc Burneys punkt, omtrent der blindtarmen oftest ligger.
/Shutterstock.

Blindtarmbetennelse er en akutt bakterieinfeksjon i blindtarmvedhenget (appendix). Akutt blindtarmbetennelse er en vanlig tilstand som hyppigst oppstår i alderen 10 til 30 år, men den forekommer i alle aldre og i alle verdensdeler.

Faktaboks

Også kjent som
appendicitis, appendicitt

Årsak

Man kjenner ikke den presise årsaken til at det plutselig utvikler seg en betennelsestilstand. Blindtarmsvedhenget er en blindt endende tarmdel der tarminnhold og bakterier kan bli sittende fast og lage en lokal infeksjon med betennelse. Først lukkes antagelig vedhengets åpning til resten av tarmen med en «propp». Denne lukkingen kan skyldes fremmedlegemer, tarminnhold eller hevelse av vevet omkring den trange åpningen. Deretter vil bakterier kunne få spesielt gunstige formeringsmuligheter i matrester, døde celler og slim som er innestengt i blindtarmsvedhenget.

Symptomer

Symptomene på blindtarmbetennelse starter vanligvis med uvelhetsfølelse, manglende matlyst, kvalme og moderate smerter i navleområdet. Etter noen timer flytter smertene seg gjerne ned til høyre side av magen (se McBurneys punkt) og pasienten får litt feber. Pasienten får også økende magesmerter og i sær sterke smerter ved bevegelse, hoste og latter.

Noen ganger kan det oppstå en større lokal reaksjon med bylldannelse (abscess) i området rundt og innkapsling av større mengder bakterier. Hvis det går hull på disse dannelsene, kan det oppstå diffus bukhinnebetennelse, som er en alvorlig tilstand.

Diagnose

Ved mistanke om blindtarmbetennelse bør man kontakte lege. Diagnosen kan være vanskelig å stille fordi blindtarmbetennelse kan forveksles med sykdommer i andre organer i bukhulen (galleblæren, nyrene, eggstokkene). Blant de karakteristiske tegn legen kan observere, er:

  • stram bukvegg på høyre side (på grunn av en reflektorisk muskelspenning som beskytter den ømme blindtarmen)
  • smerter når trykk mot bukveggen i høyre side plutselig opphører (slippømhet)
  • indirekte ømhet (smerter i høyre side ved trykk i venstre)
  • smerter oppe til høyre når legen kjenner i endetarmen
  • smerter når pasienten i liggende stilling løfter eller strekker høyre bein.

Videre vil ofte de tarmlydene legen normalt kan høre i stetoskopet, være nedsatt.

En blodprøve vil oftest vise at CRP og antall hvite blodceller i blodet er forhøyet. En urinundersøkelse gjøres for å utelukke sykdom i nyrer og urinveier. Røntgenbilde av magen gir sjelden noen hjelp til diagnosen, men ultralyd kan være nyttig.

Behandling

Blindtarmbetennelse behandles med operasjon. Man kan enten lage et lite snitt gjennom bukveggen over der blindtarmen antas å være beliggende (laparotomi), eller fjerne blindtarmen laparoskopisk.

Hos 10–20 prosent av de som opereres på mistanke om blindtarmbetennelse, finner man ikke denne tilstanden ved operasjonen. Årsaken kan da være betennelse i lymfeknutene i området (mesenteriell lymfadenitt) som kan gi symptomer som ligner på blindtarmbetennelse.

Blindtarmen kan sprekke dersom man kommer sent til behandling. Det kan da oppstå lokal eller diffust utbredt bukhinnebetennelse (peritonitt). Dette behandles med antibiotika etter at blindtarmen er fjernet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Per Arne Fond

Jeg synes det er besynderlig at Ellen Schichtling vil fjerne coecum (blindtarmen), når det er appendix vermiformis(blindtarmens vedheng) som er betent. Det blir vel som å fjerne fingeren når man har neglerotbetennelse. Det holder vel at man fjerner neglen.Jeg synes at hun skal forandre hovedoverskriften. Kanskje "Blindtarmvedhengsbetennelse" passer bedre.Hun skriver også at blindtarmen kan sprekke. Har betennelsen da spredd seg fra vedhenget til blindtarmen?

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg