CT thorax
CT thorax. Av /Radiopaedia. CC BY SA 3.0

CT

Computertomografi.

Computertomografi. Røntgenstrålekilde og detektor roterer rundt pasienten under eksponering. For hver rotasjon flyttes pasienten i forhold til strålefeltet. En kraftig computer analyserer røntgenstrålene som mottas av detektoren etter å ha passert gjennom pasienten, og konstruerer snittbilder i forskjellig plan (A-D).

Av /KF-arkiv ※.

CT, computertomografi, er en radiologisk undersøkelsesmetode for snittfotografering. I en CT-maskin er det et røntgenrør og diametralt monterte røntgendetektorer, som roterer omkring pasienten under bildeopptak. Røntgenstrålens svekkelse i vevene måles i forskjellige vinkler, blir lagret og behandlet av en computer. Deretter bygges det opp et bilde av de forskjellige vevene i et bestemt snitt eller en bestemt «skive». Vevstettheten oppgis i hounsfield (H) enheter.

Faktaboks

Også kjent som

computertomografi, computerized axial tomography (CAT)

CT-undersøkelse

Moderne CT-undersøkelser kjennetegnes av høy presisjon, skarpe bilder og kort undersøkelsestid på grunn av den svært hurtige rotasjonen av røntgenrøret. I løpet av sekunder får man undersøkt store områder av kroppen. Ved at pasientbordet beveger seg mens røntgenrøret roterer, sendes røntgenstrålene gjennom kroppen i et spiralmønster.

For å forsterke forskjellene mellom ulike vev kan CT-undersøkelsen gjøres med forskjellige røntgenkontrastmidler. I tillegg til vanlige tverrsnittsbilder kan det lages tredimensjonale fremstillinger av kroppens blodårer (CT-angiografi) og andre organer. Maskinen kan også benyttes til å studere det dynamiske kontrastopptaket i organer eller vevsstrukturer over tid, noe som er nyttig ved vurdering av organfunksjon eller for å karakterisere en vevsforandring i kroppen.

Historikk

Ideen til dette nye prinsippet i utnyttelse av røntgenstrålenes muligheter i medisinsk diagnostikk ble i 1967 fremkastet av den britiske ingeniøren Godfrey Hounsfield. Den praktiske utforming skjedde i samarbeid med røntgenologene James Ambrose og Louis Kreel, og i 1971 var den første computertomografen konstruert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg