CT, forkortelse for computertomografi, radiologisk undersøkelsesmetode for snittfotografering. I en computertomograf er det et røntgenrør og diametralt monterte røntgendetektorer som roterer omkring pasienten under bildeopptak. Med computerbehandling av målinger av røntgenstrålens attenuasjon i de forskjellige vinkler som den passerer gjennom kroppen med, kan det bygges opp et bilde av de forskjellige vevene i et bestemt snitt eller «skive». Vevstettheten oppgis i hounsfield (H) enheter.

Moderne computerteknologi har gjort det mulig å undersøke store områder av kroppen med kontinuerlig bevegelse av pasientbord og røntgenrør. Med denne teknikken sendes røntgenstrålene gjennom kroppen i et spiralmønster, spiral-CT.

For å forsterke forskjellene mellom ulike vev kan CT-undersøkelsen gjøres med forskjellige røntgenkontrastmidler. Med computertomografi kan det lages tredimensjonale fremstillinger av kroppens blodårer (CT-angiografi) og andre organer i tillegg til vanlige tverrsnittsbilder.

Ideen til dette nye prinsippet i utnyttelse av røntgenstrålenes muligheter i medisinsk diagnostikk ble i 1967 fremkastet av den britiske ingeniøren Godfrey Hounsfield. Den praktiske utforming skjedde i samarbeid med røntgenologene James Ambrose og Louis Kreel, og i 1971 var den første computertomografen konstruert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.