Perkutan transluminal embolektomi er en kateterteknikk som benyttes for å fjerne en blodpropp (embolus) i en blodåre. Emboli betyr at blodproppen er ført med blodstrømmen fra for eksempel hjertet, hovedpulsåren eller halspulsåren, mens trombose innebærer en lokal tilstopping av blodåren.

Faktaboks

Uttale
perkutˈan transluminˈal embolektomˈi

Kateterbasert fjerning av en blodpropp kan være påkrevd ved akutt hjerneslag for å få en rask gjenoppretting av blodsirkulasjonen. Under røntgengjennomlysning føres kateteret fra innstikkstedet i lysken til blodproppen før blodproppen suges inn i kateteret ved hjelp av undertrykk omkring kateterspissen. Undertrykket dannes enten med en enkel sprøyte eller ved hjelp av en væskestråle som i stor hastighet passerer spesielt tilpassede åpninger i kateteret.

Røntgenveiledede teknikker for å fjerne eller oppløse blodpropper har erstattet en stor del av den tradisjonelle karkirurgiske bruken av ballongkateter (Fogarty-kateter) for å fjerne blodpropper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg